- Formen er kjempefin

Men Mette-Marit sliter fortsatt med hostekuler etter influensaen i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gravide kronprinsessen slappet av på hotellet etter flyturen fra Norge via København mandag - mens ektemannen tok seg av ettermiddagens representasjonsoppgaver.

Kronprinsesse Mette-Marit har aldri vært i Russland tidligere, mens kronprins Haakon har vært innom nabolandet i øst i forbindelse med aspirantkurset i Utenriksdepartementet.

Reisen er parets første større offisielle besøk i utlandet sammen, når en ser bort fra besøket i Mosambik, der de besøkte en rekke bistandsprosjekter i mai fjor.

Gleder seg

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ser fram til oppholdet i Russland med glede og forventning, fortalte de i et kort møte med norsk og russisk presse mandag kveld.

- Vi gleder oss til å oppleve fantastisk arkitektur og kultur. St. Petersburg er jo kjent som et kulturelt sentrum, sa kronprins Haakon - før de dro for å se «Svanesjøen» på Mariinskij-teateret i St. Petersburg. Etter sigende det beste opera- og ballet-teateret i Russland.

Den vordende mor sliter fortsatt med hostekuler etter influensaen i forrige uke, og babyen sparker viltert i magen.

-Men formen er kjempefin, sier kronprinsesse Mette-Marit, som gleder seg stort til et spennende besøk i Russland.

Hun hadde valgt et russisk-inspirert antrekk for anledningen - svart bluse med store rosa blomster og svarte langbukser. Kronprinsen var i nattblå fløyelsdress.

De to gleder seg også til å ta toget Den røde pil mellom St. Petersburg og Moskva natt til onsdag, Noe de gjør av praktiske grunner, ikke fordi kronprinsessen er engstelig for å fly.

- Dessuten er det jo en kjent togetappe som vi ser fram til å oppleve, sier kronprinsen.

Fin flytur

Etter en stille og fin flytur landet kronprinsparet i vakkert vintervær med snø i St. Petersburg mandag ettermiddag lokal tid. En festlig dansk flykaptein gjorde sitt til å løse opp stemningen før flyavgang, til stor munterhet for samtlige passasjerer som kvitterte med applaus allerede før avgang.

Like etter ankomsten dro kronprins Haakon til guvernørpalasset for å hilse på byens guvernør, Valentina Matvienko, mens kronprinsessen dro rett til hotellet.

Kronprinsparet er innlosjert på det fasjonable hotell Astoria som ligger ved Isaak-plassen midt i byens historiske sentrum. Fra hotellet kan de se rett over til den berømte Isaak-katedralen, som er verdens tredje største kirkebygg og tilnærmet lik St. Peterskirken i Roma.

Høflighetsvisitt

Siden det nå er første gang kronprins Haakon besøker Russland offisielt, må han gjennom flere høflighetsvisitter underveis.

St. Petersburgs kvinnelige guvernør Valentina Matvienko satte tydelig pris på å få besøk av Norges unge kronprins i guvernørpalasset Smolnij. Fra dette palasset ledet Lenin opprøret som munnet ut i den russiske revolusjon i 1917. Siden 1918 har byadministrasjonen i St. Petersburg hatt tilhold i Smolnij.

Etter vel en halvtimes møte, som foregikk på russisk og norsk via tolker, tok de to avskjed med hverandre på engelsk, og kronprinsen ga også da uttrykk for at han og kronprinsessen så fram til resten av oppholdet.

(NTB- Wenche Lie)

BESØK: Kronprinsparet er på besøk i St. Petersburg,