FORSKNINGSTOKT: Havforskningsinstituttet rapporterer om mye makrell.  Foto:  Odd Roar Lange/Dagbladet
FORSKNINGSTOKT: Havforskningsinstituttet rapporterer om mye makrell. Foto: Odd Roar Lange/DagbladetVis mer

- Formidabel utbredelse av makrell

Forskere finner stor utbredelse av makrell, feit sild og smålaks med lakselus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dette er status etter to toktperioder i økosystemtoktet i Norskehavet: Makrellen fortsetter å vise en formidabel utbredelse, foreløpig nord til 74 grader nord, selv om stimene er relativt små, skriver Havforskningsinstituttet.no.

2008 årsklassen av makrell dominerer i det sørlige Norskehavet, mens eldre årsklasser dominerer lenger nord og vest med tydelig lengdeavhengig vandring. Den nordligste registreringen så langt har vært ved 74 grader nord.

Silda har vært veldig stor og feit i den vestligste og nordvestlige delen av Norskehavet med individer større enn 400 gram.

Smålaks med lus Forskerne fra Havforskningsinstituttet har funnet smålaks med lakselus på hodet og halen i Grønlandshavet.
Planktonprøvene fortsetter å være lave. Temperaturforholdene er lavere enn i 2009, dog høyere sammenlignet med langtidsgjennomsnittet for de siste 20 åra.

Etter at de innleide fartøyene "Brennholm" og "Libas" forlot Tromsø om ettermiddagen 26. juli etter mannskapsskifte og proviantering, tok det ikke lang tid før de første registreringene av småsild og makrell i overflaten tikket inn på ekkolodd og sonarene ved Hekkingen fyr. Her dukket også sjøfugl og en vågehval opp i horisonten.

Feit sild Silda har vært veldig stor i den vestligste og nordvestlige delen av Norskehavet med individer mellom 400 og 500 gram. I tillegg har den vært feit med god kondisjon. Silda viser også et tydelig lengdeavhengig vandringsmønster, hvor de eldste, lengste og tyngste individene svømmer lengst nord og vest i disse store havområdene. Silderekrutteringen ser ut til å ha vært dårlig etter 2004.