Formidler som kom tilbake

Navn: Teodor Harald HanischAlder: 54Yrke: Arbeidsformidler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 20. september i fjor skrev Verdens Gang den første i en serie artikler som handlet om påstander om juks i landets arbeidsetat. «Jukser med jobb-tall: Fagforeningen vil rydde opp i Aetat» var tittelen. I et hemmeligholdt notat stemplet Norsk Tjenestemannslag aetatens formidlingsmetoder som «regelrett triksing» og mente at landets arbeidskontorer over tid hadde blåst opp antall formidlinger og diktet opp ledige stillinger for å «vise til gode tall».
  • Dette er et lite problem, hevdet arbeidsdirektør Ted Hanisch. En måned seinere sto han likevel uten jobb. Da forelå en Veritas-rapport som fikk arbeidsminister Jørgen Kosmo til å si at «det som har skjedd i aetat er helt utilgivelig» og til å sende Hanisch ut på gata. Dagboka kjenner til at VGs påstander var tema på et strategimøte mellom fylkes- og distriktsarbeidssjefer allerede få dager etter at artikkelen hadde stått på trykk, men dette husker ikke Hanisch: - Nei, virkelig ikke. Jeg anser denne saken for å være ute av verden, og ettertida har vist at det var veldig lite hold i påstandene om juks i arbeidsformidlingen, sier han.
  • Og er opptatt av helt andre spørsmål. For Rocambole var slett ikke død. Nå starter den tidligere arbeidsdirektøren en «konkurrerende» virksomhet. Sammen med selskapet Norgesinvestor og med Karl Glad som styreformann er han i ferd med å bygge opp Personalhuset, et privat rekrutterings- og vikarfirma. Som skal spesialisere seg på det aetaten har forsøkt å bli bedre på i årevis: formidling av arbeidskraft innen sosialvesen og sykehussektor.
  • Personalhuset sikter mot børs og en omsetning på en halv milliard om fem år, kan Aftenposten fortelle. Og adm.dir. Hanisch sitter med en aksjepost som gir ham negativ kontroll over selskapet. Altså har han noe å tape hvis han ikke lykkes.
  • Men magisteren i sosiologi mangler ikke tro på seg selv, selv om han sies å være en sjenert herre. Han hører uansett til blant dem som har lang erfaring i arbeidsformidling, og fastholder for øvrig sin mange ganger gjentatte påstand om at vi trenger 40000 nye innvandrere hvert år for å holde tritt med behovet for arbeidskraft. - Det skal gjenspeiles også i vårt firma, sier Hanisch til Dagboka.
  • Hanisch ledet Institutt for samfunnsvitenskap, var i tre år statssekretær hos Gro Harlem Brundtland, og bygde seinere opp tenketanken «Cicero», som nøt betydelig internasjonal anerkjennelse i kretser hvor det tenkes. Med åtte års erfaring fra aetaten og selvtilliten i behold satser den frilufts- og musikkinteresserte statstjenestemannen på suksess i privat næring.