Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Formkurven

Dagbladet har sammenliknet oppslutningen om Frp med kursutviklingen på Oslo Børs. Kurvene er påfallende like, og gir noe av svaret på hvorfor Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet opplever «all time high» som landets største parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suksessen på meningsmålingene skyldes i hovedsak tre forhold, skal vi tro ekspertene:

  • Folk er ekstremt opptatt av sin privatøkonomi.
  • Folk er urolige for de store endringene i samfunnet.
  • Partiet har en leder som gjør seg forstått.

Valgforsker Frank Aarebrot, som roser kommunikatoren Carl I. Hagen, utdyper det slik:

- Når ting tynger og renta stiger, så tjener et parti som sier nei til skatter og avgifter på det. Personlig økonomi betyr mye for folk.

- Frykter framtida

Samtidig mener forskeren og Ap-medlemmet at den teknologiske revolusjonen gjør velgerne engstelige.

- Jeg vil tippe at de fleste som ikke behersker Internett, stemmer Frp. Det dreier seg om en redsel for den nye globale verden, tror Aarebrot.

En annen vanlig forklaring på Frp's framgang er fremmedfrykt. I løpet av de siste tjue årene har antallet innvandrere fra utviklingsland økt. Mens det i 1980 bare var vel 22000 personer fra Asia, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika her i landet, var antallet økt til drøyt 121000 ved utgangen av 1998.

Frank Aarebrot mener denne utviklingen bare delvis forklarer den økte oppslutningen om Frp.

- Partiet lider ikke bare av fremmedfrykt, men også av framtidsfrykt. Fremskrittspartiet er ikke bare redd for negere på Nes, men også for alt annet som er nytt.

- Politisk magnet

Valgforsker Henry Valen tror sjokktallene i meningsmålingen til Din Mening/Norsk Statistikk også skyldes skuffelse i Ap over eget parti. Folk er lei interne stridigheter og uforståelige forklaringer på hvorfor Norge ikke kan bruke av oljeformuen til å kjøpe sykehusutstyr eller pusse opp skoler.

- Carl I. Hagen snakker så folk forstår, noe som gjør Frp til en politisk magnet. Samtidig er nok mange fryktelig skuffet over Jens Stoltenbergs innsats som statsminister så langt, sier Valen.

- Vi lever i et samfunn med stor interesse for børsutviklingen og personlig velstand. Taler det til Frp's fordel? - Ja, i aller høyeste grad. Fokus på penger gir Hagen politisk armslag, noe han åpenbart tjener på, sier Valen.

Lommeboka styrer

Historiker Berge Furre legger mye av skylden på de andre partiene.

- Partiene blir stadig mer maktesløse, og det ser folk. Folk syns det er absurd at vi har så mye oljepenger, samtidig som den offentlige fattigdommen øker. I en situasjon hvor politikerne har overlatt mye makt til markedet, trer Frp fram som en god markedsaktør, mens de gamle partiene blir stående tilbake med varer som er gått ut på dato.

Furre tror også den økte interessen for lommeboka bidrar til å forklare Frp's kraftige framgang.

- Folks verdisystem endrer seg. De økonomiske verdiene er på frammarsj, og det henger sammen med at folk opplever verden som stadig mer uforståelig og truende. Det å sikre sine økonomiske verdier blir en måte å forsvare seg på. Tidligere var forsvarsmekanismen det solidariske, fagforeninga og samholdet.