Formørkelsesfesten er i gang i Frognerparken

Du kan fortsatt bli med opp i skyene. Men ekspertenes happening i Sibir rekker du ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det skjer i morgen formiddag - fredag 1. august - og begivenheten er den første totale solformørkelsen over norsk territorium på 54 år. 30. juni 1954 var forrige gang månen skygget for hele sola.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og hans kunnskapsrike kolleger i Norsk Astronomisk Selskap mener at vi fra 10.30-tiden og et par timer framover kan oppleve en av de mest spektakulære begivenhetene i vårt århundre.

På selskapets hjemmeside finner du alle detaljene om solformørkelsen.

Klimaks kommer i løpet av ett minutt rundt 11.30 - her er en oversikt over tidspunktene der du bor.

Ut på tur

Og her får du noen tips hvis du har sommerfredagen ledig og vil gjøre noe ekstra ut av begivenheten.

Først det som virkelig haster - før klokka 19 i kveld:

Det er fortsatt 25 ledige seter i et chartret SAS-fly fra Gardermoen klokka 08 i morgen tidlig. Her kan du melde deg på - prisen er mellom 4500 og 5500 kroner - og du er tilbake på Gardermoen klokka 15.

 FESTEN I GANG:  Knut Jørgen Røed Ødegaard får ikke bli med "mørkeflyet" til Norsk Astronomisk Selskap fredag. Han har sin egen fest i Frognerparken, som allerede er i gang. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM.
FESTEN I GANG: Knut Jørgen Røed Ødegaard får ikke bli med "mørkeflyet" til Norsk Astronomisk Selskap fredag. Han har sin egen fest i Frognerparken, som allerede er i gang. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM. Vis mer

Det er Norsk Astronomisk Selskap som arrangerer turen, og høydepunktet - bokstavelig talt - skjer over Kvitøya på Svalbard.

- Dette har ingen vært med på før

- Her blir solformørkelsen mest synlig, og jeg kan garantere en opplevelse ingen har vært med på før, sier en stresset og begeistret Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.no i ettermiddag.

Fra bakken blir solformørkelsen over Kvitøya synlig ett minutt og 27 sekunder, fra SAS-flyet får du se stummende mørke midt på lyse dagen i to minutter og 45 sekunder. Røed Ødegaard forklarer det ekstra minuttet opplevelse med høyde over bakken og flyets fart på opp i mot 900 kilometer i timen.

Geir Hagasæter i Norsk Astronomisk Selskap blir reiseleder i lufta.

I gang i Frognerparken

Knut Jørgen Røed Ødegaard blir nøkkelmann i samme selskap store happening i Frognerparken. Der kan du delta gratis. Arrangementet har startet allerede i ettermiddag, og høydepunktet blir bildene fra Nordpol-området fredag formiddag fra et av Forsvarets Orion-fly til storskjerm i Frognerparken.

Du er for seint ute til å oppleve det totale mørke i dagslys sammen med de aller største entusiastene. De er på vei til, eller på plass, i den russiske byen Novosibirsk langt øst i Sibir.

Formørkelsesfesten er i gang i Frognerparken

Der er værvarslene best på hele kloden for å få mest mulig ut av de to minuttene og 27 sekundene som opplevelsen skal vare ute på tundraen.

Lektor Herman Ranes fra Trondheim er en av flere nordmenn som er på vei til Novosibirsk.

Han har opplevd to totale solformørkelser tidligere - i Luska i Zambia i 2001 og i Manavgat i Tyrkia i 2006.

- Sibir lettere enn Svalbard

- Novosibirsk var lettere tilgjengelig enn Kvitøya. Vi skal ut i et flatt terreng sør for byen. Siste værmelding sa lettskyet, men solformørkelser handler om flaks eller uflaks, sier lektoren til Adresseavisen.

• Sjekk værmeldinga for Novosibirsk

Han har vært fascinert av stjerner og planeter siden barneskolen.

Neste sommer planlegger han å se en total solformørkelse over Kina. Men værprognosene er dårlige på grunn av regntid.

Så det er i morgen det skjer. I Novosibirsk, i fly over Svalbard, i Frognerparken eller der du bor.