Formørket av bitterhet

- Hver gang Thorbjørn Jagland uttaler seg om forholdene i partiet, ødelegger han for Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiet og seg selv, skriver Dagbladets politiske redaktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver gang Thorbjørn Jagland uttaler seg om forholdene i Arbeiderpartiet ødelegger han for kommende leder Jens Stoltenberg, han ødelegger for partiet og han ødelegger for seg selv. Selv hans nærmeste støttespillere ryster nå på hodet og stiller spørsmål ved mannens vurderingsevne. Men ingen av dem våger å si det offentlig eller til Jagland selv. Slik sett er Jagland nå en isolert leder på vei ut som ingen ser noe poeng i å realitetsorientere. Han får bare holde på.

Thorbjørn Jagland har vært leder i 10 år, men forsøker å skyve ansvaret over på andre for den katastrofale situasjonen partiet er kommet opp. Det er det som er hans største problem.

Som partileder er det han som har stått i spissen for partiet mens velgerne har rømt og den interne partikulturen er blitt forgiftet. Jagland har rett i at enkelte miljøer har ønsket å rive ham ned - det gjelder selvsagt også folk som står Stoltenberg nær.

Det har ført til at Jagland er formørket av bitterhet. Han er ikke lenger ute i politisk ærend - men det dreier seg om å fordele skyld for å redde sitt eget ettermæle.

Når han hevder at han ville ha blitt valgt på nytt som partileder dersom han hadde stilt opp, er det helt uinteressant. Han er ikke kandidat fordi det var umulig for ham å klamre seg fast.

For den avtroppende leder er nå hans egen person blitt viktigere enn partiets framtid. Dessverre skjønner han ikke at det beste for hans eget ettermæle ville vært om han sluttet å øse av sin egen bitterhet.

thor.gjermund.eriksen@dagbladet.no

<B>BITTER: Thorbjørn Jagland.
Politisk redaktør Thor Gjermund Eriksen i Dagbladet