Ukraina-krigen:

Formuen øker for russiske oligarker

Flere av Putins nærmeste venner har økt sine formuer med milliarder i løpet av sommeren.

STYRTRIKE: Disse oligarkene er rangert som noen av verdens aller rikeste mennesker. Foto: NTB / Dagbladet
STYRTRIKE: Disse oligarkene er rangert som noen av verdens aller rikeste mennesker. Foto: NTB / Dagbladet Vis mer
Publisert

Villaer, yachter og privatfly til milliarder av dollar er beslaglagt fra en rekke av verdens aller rikeste menn, som følge av krigen i Ukraina.

Luksuriøse privateide båter ligger tomme i kai langs europeiske havner, og over hundre privatfly står fast i Dubai uten å kunne lette.

I London gror flere av landets dyreste eiendommer igjen i ugress fordi oligarkene ikke får lov til å betale for vedlikeholdsarbeid.

Likevel vokser nå formuene til Russlands rikeste oligarker.

Portrait of oligarch Mordasjov

- Skutt i været

- Det er interessant at formuene deres nå øker.

Det sier Jørn Holm-Hansen, seniorforsker og statsviter ved storbyuniversitetet OsloMet, til Dagbladet.

- Jeg tror at de, som så mange andre, nå tjener økonomisk på at denne krigen vedvarer, sier han, og fortsetter:

- Vi tror at de bare reiser rundt og koser seg på yachtene sin, men det er jo når de er på ferie. I hverdagen tjener de penger fordi at de har store eierandeler i profitabel virksomhet i Russland. De russiske inntektene av gass har for eksempel skutt i været. Da tjener mange oligarker mer penger.

Seniorforsker Jørn Holm-Hansen. Foto: OsloMet
Seniorforsker Jørn Holm-Hansen. Foto: OsloMet Vis mer

- Det er en ond sirkel, mener Holm-Hansen.

De fleste oligarkene har tapt milliarder av kroner siden sanksjonene mot dem ble innført i mars. Etter at Børsen i mai gransket seks av Putins nærmeste venner, har imidlertid fem av disse økt sin formueverdi betydelig, ifølge Forbes, som fortløpende gjør utregninger av formuene til verdens rikeste mennesker.

Oligarkenes formuer er likevel langt unna toppnoteringene fra før krigen.

PRIVATFLY: Amerikanske myndigheter har utstedt en beslagsordre for to fly som tilhører Roman Abramovich. Dette er et av flyene. Foto: AFP
PRIVATFLY: Amerikanske myndigheter har utstedt en beslagsordre for to fly som tilhører Roman Abramovich. Dette er et av flyene. Foto: AFP Vis mer

I ferd med å snu

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets bekrefter overfor Dagbladet at Holm-Hansen har rett i sine teorier om formueveksten.

- Oligarkene, som nå sitter på eiendeler i Russland, tjener på at råvareprisene har vært høye i perioden - spesielt når det gjelder olje og gass. Det løftet vi har hatt nå har vært til fordel for alle som eier slike type råvarer, sier Andreassen.

Nå er dette imidlertid i ferd med å snu, ifølge sjeføkonomen.

- Nå er råvareprisene på full fart nedover igjen. De fleste er på et nivå under det de var da krigen begynte. Det vil etter hvert påvirke oligarkene, mener han.

Andreassen påpeker at valutakursen på russiske rubler har steget den siste tiden, noe som også bidrar til økt formue på papiret.

Portrait of oligarch Abramovitsj

Utilgjengelige penger

Selv om oligarkene tilsynelatende har mer penger på papiret nå enn de hadde i mai, så betyr ikke det at de får noe nytte av det - i alle fall ikke enda, presiserer Andreassen.

- Hadde oligarkene vært så rike hvis de tok pengene sine ut av Russland nå? Svaret er nei. De kan ikke gjøre rublene om til dollar og bruke det i andre land, fordi dette er penger som ikke er tilgjengelig for dem, forteller han.

På grunn av krigen har EU, sammen med land som USA og Storbritannia, besluttet å fryse kontoer og verdier som står i rike oligarkers navn. Likevel har flere mye mer penger på bok nå, enn de hadde i mai.

- Det er irrelevante tall fordi at de midlene uansett er utilgjengelige, konkluderer Andreassen.

Går til søksmål

Nå kjemper flere av oligarkene med nebb og klør for å få tilbake de fryste miliardveriene, ifølge Politico.

FIKK UTMERKELSE: Russlands president Vladimir Putin og oligark Alisjer Usmanov under en prisutdeling. Foto: Alexei Nikolsky / Reuters
FIKK UTMERKELSE: Russlands president Vladimir Putin og oligark Alisjer Usmanov under en prisutdeling. Foto: Alexei Nikolsky / Reuters Vis mer

Roman Abramovitsj, Mikhail Fridman, Pjotr Aven og Alisjer Usmanov er blant de minst 20 oligarkene som nå saksøker. Sistnevnte, en metallmilliardær med svært tette bånd til den russiske presidenten, har i flere måneder kjempet for å få sanksjonene mot seg opphevet.

Hans anke er nå oppe til behandling i Domstolen i Den europeiske union. Det er ventet en avgjørelse i saken i løpet av sommeren.

SUPER-YACHT: Usmanovs yacht «Dilbar» ble konfiskert av tyske myndigheter i april. Foto: Valery Hache / AFP
SUPER-YACHT: Usmanovs yacht «Dilbar» ble konfiskert av tyske myndigheter i april. Foto: Valery Hache / AFP Vis mer

- Disse oligarkene illustrerer på mange måter svakhetene ved det russiske regimet. Nå stoler de igjen på det europeiske rettsvesenet ved at de klager sakene sine inn for EU-domstolene, sier Holm-Hansen.

- Vil oligarkene vinne fram i retten?

- Det er mange tilfeller hvor de sanksjonerte har vunnet fram fordi det er juridiske spissfindigheter ved disse sanksjonene som domstolen ikke kan se bort ifra. Men da er det sånn: «ok da vinner de den saken», også kommer EU tilbake med nye begrunnelser for sanksjonene, og så må oligarkene i retten på ny, sier Holm-Hansen.

- Det blir et slags juridisk maraton, legger han til.

Portrait of oligarch Mordasjov

Får ikke lette

Oligark Usmanovs privatfly er sist registrert i Tasjkent i Usbekistan. Han er langt fra den eneste oligarken som har tatt med seg dyre eiendeler til land utenfor sanksjoneres klamme grep.

En rekke oligarker har flydd privatflyene sine til De forente arabiske emirater. Sammen med Maldivene og Tyrkia har den søkkrike gulfstaten blitt et yndet hjem for rike russere.

Men privatflyenes nye hjem fritar dem ikke fra et av de aller største problemene med sanksjonene: Flyene får ikke lette fra flyplassen.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Blir stående fast

Sanksjonene har også sørget for at når russiske oligarker først får flyene sine til Dubai, kan de ikke fly dem noe annet sted. Det forteller luftfartsadvokater og private jetfly-meklere til The Wall Street Journal.

- Mange av de russisk-relaterte flyene har flyttet til De forente arabiske emirater fordi de kan fly i luftrommet der, sier Steve Varsano, administrerende direktør i et London-basert meklerfirma for privatfly, til avisa.

SANKSJON-FAST: På flyplassen i Dubai står nå over hundre privatfly stille på grunn av sanksjonene. Bildet viser ordinære passasjerfly ved Dubai Lufthavn. Foto: Adam Schreck / AP
SANKSJON-FAST: På flyplassen i Dubai står nå over hundre privatfly stille på grunn av sanksjonene. Bildet viser ordinære passasjerfly ved Dubai Lufthavn. Foto: Adam Schreck / AP Vis mer

- Men når de først kommer dit blir de stående fast på bakken fordi man ikke kan vedlikeholde flyene, sier Varsano.

I april innførte det amerikanske handelsdepartementet sanksjoner som hindrer russisk-tilknyttede fly fra å bli tanket med drivstoff, vedlikeholdt eller reparert.

Over 30 fly registrert i Russland har nå stått ved flyplassen i over tre måneder. Det samme gjelder 70 andre privatfly registrert i andre land.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer