Formueskatten kan bli fjernet

Finansminister Gudmund Restad er åpen for å fjerne formueskatten fordi han mener dagens system ikke er rettferdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vanskelig å fordele formueskatten rettferdig. Det kan tenkes at den er et foreldet fenomen, uten at jeg her og nå går inn for å sløyfe den, sa Restad i dag på en konferanse for familiebedrifter i regi av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Restad sa at det er vanskelig å finne en rettferdig fastsettelse av verdien på formue.

Det bør ikke være typen formue man har, men verdien av den som avgjør skatten.

Unyttige investeringer

- Vi mener formueskatten må fjernes fordi den gir en ufornuftig investerings-og spareadferd i samfunnet. Folk som ikke ønsker å betale formueskatt, kan i dag bare investere i en eiendom for å slippe det meste av skatten, i stedet for å ivestere i en bedrift som vil gi arbeidsplasser, sier sjefsøkonom Tor Steig i NHO til NTB.

Steig viser til at vår type formueskatt er forlatt av flere land, som Danmark og Tyskland. Noe av problemet med formueskatten er ifølge NHO-økonomen at man opererer med så mange ulike former for verdsettelse av formue. Eiendommer er for eksempel bare verdsatt til en tidel av markedsverdien når det er snakk om skatt.

LO kritisk

- LO vil være kritisk til at regjeringen nå skal gi nye skattelettelser til dem som allerede har mest. Det er noen problemer med formueskatten, men denne regjeringen sprang jo ut fra et ønske om å utjevne forskjellene her i landet, og da kan ikke dette være noe godt tiltak, sier sjefsøkonom Stein Reegård i Landsorganisasjonen.

Ifølge Reegård innbringer formueskatten 7-8 milliarder kroner årlig, slik at det ikke er noen bagatell å avskaffe denne skatten. Men LO-økonomen fastslår at det er noen problemer knyttet til at ulike formuegjenstander verdsettes ulikt.

NTB