Formuesskatten har hatt en absurd effekt i REC

Formuesskatten passerte verdien på REC-aksjen for over to år siden.

FORMUESKATTEN: Næringsminister Trond Giske innrømmer at systemet ikke fungerer perfekt.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORMUESKATTEN: Næringsminister Trond Giske innrømmer at systemet ikke fungerer perfekt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Mens tilhengerne av formuesskatt mener at skatten ikke har noen betydning for bedriftseiere, kan norske REC-aksjonærer slå fast at formuesskatten for lengst har spist opp verdiene, skriver Finansavisen i dag.

REC-aksjen handles for rundt 3,10 kroner. Siden børsnoteringen i 2006 har hver aksje gitt opphav til 4,31 kroner i formuesskatt.

150 prosent i skatt Mens formuesskattesatsen er 1,1 prosent av ligningsverdiene, har REC-aksjonærene ifølge avisen betalt 150 prosent skatt i forhold til de verdiene de sitter på i dag.

Kombinasjonen av historisk høye kurser etterfulgt av dramatiske kursfall, gjorde at den samlede formuesskatten passerte verdien på aksjen allerede ved årsslutt 2011, skriver avisen.

Tidligere teknologidirektør Erik Sauar mener effekten er absurd, og får støtte av tidligere styremedlem Tore Schiøtz.

Giske ikke avvisende - Dette er en av de gode innvendingene mot formuesskatten. Systemet fungerer ikke perfekt, og vi er ikke avvisende til forbedringer, sier næringsminister Trond Giske til Finansavisen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke kommentere enkeltsaker og mener at regjeringen har forbedret systemet.

Falt nesten 100 prosent På det meste hadde REC en børsverdi på 150 milliarder kroner, men REC falt over 99 prosent før den snudd opp igjen i november i fjor.

Fredag stiger REC 1,6 prosent til 3,16 kroner på Oslo Børs fredag. Det verdsetter selskapet til 7,3 milliarder kroner.