ULØNNSOMT: Formuesskatten bidrar til å ødelegge avkastningen man får ved å ha innskudd hos gjennomsnittsbanken. I 2016 spiste den opp 142 prosent av bankavkastningen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
ULØNNSOMT: Formuesskatten bidrar til å ødelegge avkastningen man får ved å ha innskudd hos gjennomsnittsbanken. I 2016 spiste den opp 142 prosent av bankavkastningen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Formuesskatten spiser opp pengene du setter i banken

Formuesskatten har bidratt til å gjøre bankinnskudd ulønnsomt i 19 av de seneste 25 årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): Allerede når man utelater formuesskatt i beregningene, har plassering i bankinnskudd gitt negativ realavkastning i 11 av de seneste 25 årene, skriver Finansavisen.

Hvis man tar hensyn til formuesskatten i beregningene, blir tallene enda verre. I 19 av de seneste 25 årene, har investering i bankinnskudd gitt negativ avkastning.

Finansavisen har regnet realavkastningen ved å plassere penger i bankinnskudd, i perioden mellom skattereformen i 1992 og 2016. Regnestykket tar utgangspunkt i SSBs historiske oversikt over gjennomsnittlig innskuddsrente, og tar hensyn til kapitalskatt, inflasjon og formuesskatt.

Det er viktig å påpeke at regnestykket kun omhandler penger som er i en formuesskattposisjon.

Spiser opp 142 prosent

Med andre ord har formuesskatten alene bidratt til å ødelegge avkastningen til lite risikovillige nordmenn i åtte år ekstra siden skattereformen i 1992.

Etter skattereformen i 1992 betalte innskuddskunder 20 prosent av avkastningen i formuesskatt. I 2016 er denne prosenten vokst til himmels. Hele 142 prosent av den risikofrie bankavkastningen måtte i fjor dekkes inn av formuesskatt.

- Jeg har sett meg lei av et skattesystem der man skal tape på å spare i stedet for å forbruke, har advokat John Christian Elden tidligere uttalt til Finansavisen

Andre økonominyheter:
Økonom tror boligprisene flater ut i løpet av høsten
Jan Petter Sisseners fem favorittaksjer