Formulerte Sovjetunionens dødsdom: Døde «uventet»

Den tidligere russiske toppolitikeren Gennadij Burbulis hadde en sentral rolle i oppløsningen av Sovjetunionen.

DØD: Den tidligere toppolitikeren Gennadij Burbulis, her fotografert i Moskva i fjor høst. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB
DØD: Den tidligere toppolitikeren Gennadij Burbulis, her fotografert i Moskva i fjor høst. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

25. desember 1991 ble det sovjetiske flagget firt ned for siste gang fra flaggstanga i Kreml.

Mikhail Gorbatsjov hadde ikke noe annet valg da han gikk av som president for staten han hadde kjempet for å holde samlet.

17 dager tidligere hadde statslederne for Russland, Ukraina og Belarus utløst et politisk jordskjelv da de samlet seg i et jaktslott i den belarusiske Belavezja-skogen, og signerte avtalen som gjorde presidenten overflødig.

Gennadij Burbulis, som da var statssekretær for Russlands president Boris Jeltsin, har fått æren for å ha fremmet møtets første forslag - etter sigende den eneste formuleringen som gikk gjennom uten en eneste innsigelse:

«Sovjetunionen som geopolitisk enhet og internasjonalt anerkjent rettssubjekt har opphørt å eksistere».

Søndag bekreftet Burbulis' talsperson, Andrej Markov, overfor nyhetsbyrået Interfax at den tidligere toppolitikeren er død.

«Jeltsins grå kardinal»

Mannen med tilnavnet «Jeltsins grå kardinal» regnes også som mesterhjernen bak Boris Jeltsins vellykkede valgkampanje i 1990, og hadde en sentral rolle i de tidlige åra av hans første presidentperiode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.