Formulerte Sovjetunionens dødsdom: Døde «uventet»

Den tidligere russiske toppolitikeren Gennadij Burbulis hadde en sentral rolle i oppløsningen av Sovjetunionen.

DØD: Den tidligere toppolitikeren Gennadij Burbulis, her fotografert i Moskva i fjor høst. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB
DØD: Den tidligere toppolitikeren Gennadij Burbulis, her fotografert i Moskva i fjor høst. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

25. desember 1991 ble det sovjetiske flagget firt ned for siste gang fra flaggstanga i Kreml.

Mikhail Gorbatsjov hadde ikke noe annet valg da han gikk av som president for staten han hadde kjempet for å holde samlet.

17 dager tidligere hadde statslederne for Russland, Ukraina og Belarus utløst et politisk jordskjelv da de samlet seg i et jaktslott i den belarusiske Belavezja-skogen, og signerte avtalen som gjorde presidenten overflødig.

Gennadij Burbulis, som da var statssekretær for Russlands president Boris Jeltsin, har fått æren for å ha fremmet møtets første forslag - etter sigende den eneste formuleringen som gikk gjennom uten en eneste innsigelse:

«Sovjetunionen som geopolitisk enhet og internasjonalt anerkjent rettssubjekt har opphørt å eksistere».

Søndag bekreftet Burbulis' talsperson, Andrej Markov, overfor nyhetsbyrået Interfax at den tidligere toppolitikeren er død.

«Jeltsins grå kardinal»

Mannen med tilnavnet «Jeltsins grå kardinal» regnes også som mesterhjernen bak Boris Jeltsins vellykkede valgkampanje i 1990, og hadde en sentral rolle i de tidlige åra av hans første presidentperiode.

Som leder for presidentens rådgivergruppe, som var pådrivere for flere reformer, gjorde han seg også svært upopulær blant opposisjonen.

Det førte i desember 1992 til at han fikk sparken. Ifølge NTB ble oppsigelsen regnet som en del av en kompromissløsning mellom Jeltsin og hans konservative motstandere i folkekongressen.

Burbulis fortsatte som parlamentsmedlem fram til 1999, og var seinere viseguvernør i fylket Novgorod.

Ifølge hans talsmann døde 76-åringen uventet i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku, der han deltok på en konferanse.

- Han var ikke syk, og følte seg bra, sier Markov til Interfax.

Nyhetsbyrået oppgir ingen dødsårsak.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Tre nøkkelspillere døde på kort tid

Burbulis er den tredje av nøkkelspillerne bak avtalen som sikret oppløsningen av Sovjetunionen og opprettelsen av Samveldet av uavhengige stater (SUS) som har dødd de siste ukene.

SUS er en løs allianse av tidligere sovjetstater som fortsatt eksisterer, men som har liten politisk betydning.

3. mai døde den tidligere belarusiske presidenten Stanislaw Sjusjkevitsj (87) som følge av komplikasjoner i forbindelse med coronasykdom.

En uke seinere døde også den tidligere ukrainske presidenten Leonid Kravtsjuk (88), etter lang tids sykdom.

Vladimir Putin har omtalt Sovjetunionens fall som forrige århundres «største geopolitiske katastrofe».

I en TV-sendt tale til nasjonen like før han innledet en fullskala invasjon av Ukraina, anklaget han tidligere kommunistledere for å ha begått «historiske strategiske feil» som utløste Sovjetunionens sammenbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer