Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fornærmelse fra bin Laden

- Osama bin Laden fornærmer folk i den tredje verden når han sier at demokrati og menneskerettigheter kun er vestlige påfunn, sier FNs generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han viser til at FNs erklæring om menneskerettigheter ble utarbeidet av mennesker fra hele verden, og mener at bin Laden tar feil når han hevder at disse prinsippene fungerer som et skalkeskjul for egoismen i den rike vestlige verden.

- Når en far oppdager at sønnen hans er torturert, og når en kvinne finner ut at mannen hennes er kastet i fengsel uten grunn, er reaksjonene deres de samme hvor de enn befinner seg, sier Annan i et intervju med den franske avisen Le Figaro mandag.

- Annan kriminell

Den terrorettersøkte Osama bin Laden betegnet nylig Annan som «kriminell», og stemplet lederne for arabiske FN-land som «hedninger».

- Uten bevis vedtar FN resolusjoner som er til gagn for et urettferdig og tyrannisk Amerika. De skader undertrykte mennesker som har vært gjennom en hard krig med Sovjetunionen, sa bin Laden i et videoopptak som ble sendt på den arabiske TV-kanalen al-Jazeera lørdag.

Bin Laden hevdet videre at «vi har lidd og kommer til å lide på grunn av FN», og at ingen muslim burde støtte organisasjonen.

Viktig FN-bidrag

Kofi Annan vil ikke direkte kommentere bin Ladens beskyldninger. Generalsekretæren mener at FN er helt i front når det gjelder krigen mot terror. Særlig er Sikkerhetsrådets resolusjon om at de 189 FN-landene skal nekte terrorister oppholdstillatelse, et viktig bidrag, mener årets vinner av Nobels fredspris.

Han gjentar sin motstand mot å utvide krigen geografisk.

- Amerikanske myndigheter begår en feil dersom USA angriper Irak som ledd i kampen mot terror, sier Annan, som mener det ikke finnes beviser for at Bagdad var involvert i terrorangrepene mot USA 11. september. Han mener et angrep på Irak vil bidra til å øke spenningen i regionen.

Enkelte amerikanske politikere har sagt at den USA-ledede kampen mot internasjonal terrorisme må utvides og at Saddam Husseins regime var involvert i planleggingen av terroranslagene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!