Fornebu - Norges Silicon Valley

MENLO PARK, (NTB): I Silicon Valley inngår man rett som det er IT-avtale i milliardklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sun Deck ligger midt i hjertet av Silicon Valley. Thomas Edisons gamle base er i dag adressen for verdens største konsentrasjon av «venture capital» - risikovillig oppstartskapital for IT-industrien.

Sand Hill Road er en av de viktigste grunnene til at Silicon Valley er blitt IT-industriens Mekka. Det er ikke nok å samle noen tusen nerder for å skape et dynamisk miljø for utvikling av informasjonsteknologi. Risikovillig kapital er også en av flere

forutsetninger.

Ingen i Silicon Valley er i tvil om at konsentrasjon av ressursene på ett sted er den eneste farbare veien inn i den gyldne IT-framtid.

Dynamikkens forutsetninger

- Der kan synes paradoksalt at en industri som langt på vei opphever betydningen av geografisk distanse likevel må ha fysisk nærhet for å kunne lykkes, men slik er det.

Silicon Valley er ikke primært et geografisk område, men en måte å gjøre business på. Den grensesprengende dynamikken har oppstått i kombinasjonen av flere faktorer:

Ledende universiteter og forskningsmiljøer, fri flyt av kvalifisert arbeidskraft, fri flyt av informasjon, rikelig tilgang på næringslokaler og tilstedeværelse av risikovillig kapital - alt samlet på ett sted.

Det finnes flere regionale IT-sentra i USA, men ingen av dem er i nærheten av Silicon Valleys dynamikk og tyngde, blant annet fordi ikke alle ingrediensene er på plass i gryten i stort nok monn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kannibalisme

Silicon Valley er et område som ikke er særlig presist definert geografisk, men dekker store deler av områdene rundt sørenden av San Francisco-bukten. Her holder mange store bedrifter i databransjen til, men det er i de stadig knoppskytende

småbedriftene mye av nyskapningen foregår.

- Ni av ti oppstartsbedrifter mislykkes på en eller annen måte. Men de får prøvd ut sine ideer, og hvis disse har livets rett i markedet, dukker de gjerne opp i andre sammenhenger. Arbeidskraften er ekstremt mobil i et slikt miljø, og i praksis er
det nesten umulig å hemmeligholde nye ideer særlig lenge. Silicon Valley har derfor tilnærmet fri flyt av informasjon, noe som har vist seg å være en stor styrke, sier Harley.

- Det at nye bedrifter mislykkes eller spises opp av andre i et rasende tempo kan man gjerne kalle kannibalisme, men kannibaliseringen er helt nødvendig - hvis du ikke kannibaliserer er du død, sier Brugard.

Tanken bak IT-Fornebu er at enkelte storbedrifter - som Telenors planlagte hovedkvarter - skal være det store eiketreet i et IT-miljø.