Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fornebu som IT-fyrtårn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Når næringskomiteen i Stortinget i dag skal fatte de reelle beslutningene i spørsmålet om IT-satsingen på Fornebu, står frontene steilt mot hverandre. En flertallskonstellasjon av Ap og Frp vurderer å pålegge regjeringen innen 1. april å utpeke et selskap som skal få i hovedoppdrag å utvikle IT-senteret, som Stortinget allerede har bestemt skal etableres. I øyeblikket betyr det at de to partiene vil la det Fred. Olsen-dominerte IT-Fornebu få oppdraget.
  •  Det som gjør transaksjonen problematisk er at det ikke er lett å avgjøre om IT-Fornebu primært er et opplegg for eiendomsutvikling eller om det virkelig ligger en konkret visjon for IT-satsing bak. Som tomt har denne delen av Fornebu et utrolig økonomisk potensial. Men det vil også hjelpe på eiendomsprisene å rekruttere gode betalere til den delen av området som er tenkt utviklet til IT-senter. Så selv om IT-visjonen er så urealistisk som mange vil ha det til, er det utvilsomt nok av servicefirmaer innen IT som finner det så tillokkende å være nær kundene at de er villige til å betale godt for lokalene. At det offentlige også engasjerer seg, kanskje til og med med IT-forskning, er ikke å forakte.
  •  Hvis Fred. Olsen og co.s ønske om å investere er basert på en sterk tro på at det er riktig og viktig for Norge at det blir skapt et IT-senter der ute, burde han investere også i bedriftene som skal etableres, ikke bare i tomt og bygning. Så langt er IT-Fornebu uklart som industriell satsing, men iøynefallende som et stykke lobbyvirksomhet med sterke innslag fra fagbevegelsen og sentrale kunnskapsstrateger knyttet til Arbeiderpartiet. Det er en kjent koalisjon fra norsk historie. Spørsmålet er bare om målet denne gangen er realistisk, eller om skattebetalerne blir sittende med svarteper når kapitalistene har tatt ut sitt.
  •  IT er en viktig teknologi og Norge trenger en god IT-infrastruktur. Men det har man jo allerede, bl.a. med tilknytning til undervisnings- og forskningsinstitusjonene. De ble bygd opp gjennom Nasjonal handlingsplan for IT i slutten av 1980-åra. Spørsmålet er om ikke den riktige strategien er å bygge på det i stedet for å skape enda mer infrastruktur i konkurranse med det som er. Så langt er vi ikke overbevist om IT-Fornebu som IT-fyrtårnet i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media