Fornebus siste åndedrag

- Dette er et historisk øyeblikk, sa samferdselsminister Odd Einar Dørum. Klokka 12 i dag tok han det offisielle farvel med Fornebu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dørum takket alle som jobber med flyttingen.

- Det hersker tydligvis en «vi»-følelse blant dem, og de gjør en imponerende jobb. Arbeidet på Gardermoen vil bli en kjempeutfordring. I tillegg til det tekniske, skal 30 000 passasjerer nå bruke Gardermoen i stedet for Fornebu. Men jeg er ikke i tvil om at barnesykdommene vil mestres, sa han.

Uvirkelig

Flyttingen er allerede godt i gang. Torsdag morgene klokka 05.00 ruller de siste trailerne inn på Gardermoen. Da har nærmere 200 trailere flyttet inventaret fra fortidens flyplass til det man håper er framtida innenfor flykomfort.

Viseadministrerende direktør Nic. Nilsen i Oslo Lufthavn AS hadde litt blannede følelser med tanke på å forlate Fornebu.

- Det er litt uvirkelig å skulle stenge. Mange av de ansatte har jobber her hele livet. Noen av dem har gått i sine foreldres fotspor, så det er sterke følelser i aksjon.

Sprengt

-Men det er ingen hemmelighet at Fornebu har vært sprengt de siste årene. Vi har strukket oss så langt vi kunne, og nå hadde vi ikke mer å gå på.

En liten kamp som har utspilt seg i det siste, er hvor vidt SAS eller Braathens skal bli det siste selskapet som flyr fra Fornebu. Det ble spekulert i om begge selskapene skulle taxe ut på rullebanen for så å trekke lodd. Men det virker nå som om Oslo Lufthavn har bestemt at SAS-flyet skal få æren av å bli det siste som letter fra Fornebu, klokka 19.00 i morgen.

Fem timer seinere - ved midnatt - skal Luftfartsverket overta Fornebu på vegne av Statsbygg. Rullebanen merkes med hvite kryss som tegn på at den ikke er i bruk mer. I løpet av fire uker skal flyplass klargjøres for overlevering til Statsbygg.

TAR FARVEL: Samferdelsminister Odd Einar Dørum tok farvel med Fornebu i dag. Fredag tar han flytoget til Gardermoen for å fly med Widerøe til Sogndal.