- Fornedret og farlig

Donald Trump truer med å sette inn militæret mot sin egen befolkning. - En politisk fallitterklæring, sier ekspert.

KIRKE: USAs president Donald Trump poserer med en bibel foran St. John's Church, ikke langt unna Det hvite hus. På vei mot kirka ryddet opprørspolitiet veien. Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB scanpix
KIRKE: USAs president Donald Trump poserer med en bibel foran St. John's Church, ikke langt unna Det hvite hus. På vei mot kirka ryddet opprørspolitiet veien. Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis en by eller delstat nekter å ta de nødvendige skrittene for å beskytte sine innbyggeres liv og eiendom, vil jeg sette inn militæret og løse problemet for dem raskt, sa Trump under en pressekonferanse mandag.

Bakgrunnen for utspillet er opptøyene som har rast i flere amerikanske byer etter George Floyds dødsfall. Floyd døde etter at en politimann la kneet sitt mot nakken hans i ni minutter under en pågripelse.

For å følge opp denne trusselen, må Trump benytte seg av den såkalte opprørsloven (The Insurrection Act). Loven ble signert av president Thomas Jefferson i 1807, og ble sist tatt i bruk i 1992 for å slå ned på opptøyene som fulgte i kjølvannet av frikjennelsen av fire politimenn som sto tiltalt for vold mot Rodney King.

Ifølge Forbes er New York-guvernør Andrew Cuomo og Illinois-guvernør J. B. Pritzker blant dem som stiller seg kritisk til utspillet.

- Jeg avviser forestillingen om at føderale myndigheter kan sende tropper inn i Illinois, sa Pritzker til CNN mandag.

Kan sette inn militæret

I USA er det lokale myndigheter, med guvernøren i spissen, som har ansvaret for å opprettholde lov og orden innenfor delstatens grenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer