- Fornekter norsk kultur

Frp-politiker mener Hadia Tajik og Inga Marte Thorkildsen har glemt den norske folkesjela.

- HAR GLEMT FOLKESJELA:Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) tordner mot kulturminister Hadia Tajik (Ap) og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- HAR GLEMT FOLKESJELA:Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) tordner mot kulturminister Hadia Tajik (Ap) og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At vi har en regjering som uten blygsel hevder at Norge ikke har en særegen kultur, er en fallitterklæring, sier Frp's Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Har da heller ingen andre land egne kulturer? Og hvorfor bruker vi da store summer over statsbudsjettet for å opprettholde, fremme og ivareta nasjonale kulturer over hele verden? spør han.

Kraftsalven er særlig rettet mot Inga Marte Thorkildsen (SV) og Hadia Tajik (Ap). Den profilerte Frp-politikeren mener de to statsrådene «fornekter norsk kultur».

Krevde svar Konklusjonen trekker han etter han sendte dem skriftlige spørsmål der han ba de to statsrådene definerer norsk kultur Av kulturminister Hadia Tajik, som er Norges første muslimske statsråd, krevde han dessuten å få vite i «hvilken grad hun mener det er viktig for landet å verne om og beskytte vårt lands kultur og tradisjoner».

Samtidig måtte inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen gjøre rede for «hvilke sider ved den unike norske kulturen» hun mener «vi aldri kan overse, forlate eller kompromisse på».  

Han likte ikke svarene han fikk.

-Glemmer norsk kultur - Norsk kultur forandrer seg kontinuerlig, slik kulturen gjør i alle levende samfunn, skriver Thorkildsen i et lengre svar til stortingsrepresentanten.

Hun viser til at nyankomne innvandrere får 50 timer samfunnskunnskap, med opplæring i «viktige sider ved dagens norske samfunn som likestilling, familieliv og barns rettigheter samt rettigheter og plikter i norsk arbeidsliv». Menneskerettighetene og demokratiske prinsipper utgjør dessuten «fundamentet i den norske rettstaten», skriver hun.

- Regjeringen forventer at alle innbyggere i Norge respekterer dette. Det kan vi ikke overse, forlate eller kompromisse på, slår hun fast.

- Norsk kultur har alltid vært i endring, skriver Tajik på sitt sedvanlige nynorsk - og påpeker at Tybring-Gjeddes spørsmål er forfattet på et språk påvirket av gresk, latin og tysk.
 
I svaret påpeker hun blant annet at kvinnefrigjøringen hadde vært umulig om man hadde «vernet om» den delen av norsk kultur Camilla Collet beskrev på midten av 1800-tallet.

Tybring-Gjedde lar seg ikke imponere:

- Når to ulike statsråder har problemer med å definere norsk kultur, så undrer jeg over hvordan den rødgrønne regjeringen vil kunne være i stand å definere flerkultur, som jo et begrep som flittig benyttes, sier han til Dagbladet.

- Har glemt folkesjela Tybring-Gjedde mener de to statsrådene bare viser til universelle og internasjonale verdier i sine svar, og dermed fornekter den norske folkesjela. 

- De sier ingenting om den dagligdagse kulturen, om den norske folkesjela. Den kulturen som skiller norsk kultur fra annen kultur.  Ingenting om vår kristne kulturarv, utover bevaring av stavkirkene. De nevner ikke tillitssamfunnet, som er basert på ordholdenhet, ærlighet, og det å være pliktoppfyllende overfor fellesskapet. Glemt er også felles historie, tradisjoner, språk, høytider, lovverk, valuta, skikk og bruk, flagg, oppvekst, verneplikten, nasjonalsangen, kongehus eller landslaget, tordner han.   

SVARER PÅ NYNORSK: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) svarte på Christian Tybring Gjeddes spørsmål på sedvanlig nynorsk - og påpekte at hans mål, bokmål, er påvirket av latin, gresk og tysk. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SVARER PÅ NYNORSK: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) svarte på Christian Tybring Gjeddes spørsmål på sedvanlig nynorsk - og påpekte at hans mål, bokmål, er påvirket av latin, gresk og tysk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Mener du ærlighet og tillit er særnorske fenomener?

- Nei, jeg mener ikke å si at nordmenn er ærlige, mens utlendinger lyver. Men disse verdiene er en del av en norsk felleskapstradisjon, som blant annet går på dette at vi løser konflikter gjennom dialog og lønnsoppgjør gjennom forhandlinger. Jeg tror mange forstår hva jeg mener: Norsk kultur er ikke bare finkultur og FNs internasjonle verdier, det er summen av alt du feirer på 17. mai.

  

KONTINUERLIG ENDRING: Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen svarer at norsk kultur er i konstant endring, men har et fast fundament i menneskerettighetene og demokratiske prinsipper. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KONTINUERLIG ENDRING: Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen svarer at norsk kultur er i konstant endring, men har et fast fundament i menneskerettighetene og demokratiske prinsipper. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer