Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fornekter seg ikke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Carl I. Hagen fornekter seg ikke. Gjennom sitt svarbrev til Senter mot etnisk diskriminering (SMED) om at han ikke ønsker å skrive under på oppropet om en rasismefri valgkamp, har han blåst støvet av partiets merkevare: motstand mot økt innvandring. Dette skjer på ulike måter i eller foran hver eneste valgkamp. Merkevaren er så innarbeidet at Hagen selv ikke behøver å snakke i store, stygge bokstaver. Og slett ikke ofte. Alle forbinder Frp med innvandringsmotstand. Kommunalminister Erna Solberg kan bli så streng hun bare vil, det er Hagen og Frp som har høyest «troverdighet» i dette spørsmålet.
  • Nettopp dette gjør at partiformannen oppnår det han vil ved å framføre en nesten uangripelig, prinsipielt begrunnet argumentasjon mot å underskrive oppropet. Senter for etnisk diskriminering har dessverre gjort dette lett for Hagen, ved å be om underskrift på formuleringer som kan oppfattes som et brudd mot ytringsfriheten. Senterets hensikt med erklæringen «er å ansvarliggjøre politikere og partiledere til ikke å spille på fremmedfrykt og rasisme for kortsiktig politisk gevinst». Før stortingsvalget for to år siden skrev Carl I. Hagen under på et opprop med samme ordlyd. Den gang kunne han ikke forstå spørsmål fra pressen om hvorfor han undertegnet. Nå begrunner han underskriften i 2001 med den hektiske og opprivende situasjonen Fremskrittspartiet var i. I år har Fremskrittspartiet gått nøyere gjennom utspillet fra SMED, og funnet flere grunner til at de ikke ønsker å skrive under.
  • Hagen har med andre ord lest oppfordringen fra SMED som fanden leser Bibelen. Hans argumenter mot oppropet vil møte forståelse hos ulike grupper, ut fra ulike prinsipielle betraktninger. Samtidig får han sendt signaler til sine kjernetropper om ikke å la seg kneble i diskusjoner om innvandringspolitikken. Selv behøver ikke Hagen gjøre stort mer med innvandringsspørsmålet i valgkampen. Men SMED bør lese hans omfattende svarbrev med lupe. Der vil de finne forpliktende utsagn, men også ei lekse om hvordan slike opprop ikke skal skrives hvis de skal favne videst mulig.