Tanzania

Fornektet pandemien: Begravde døde om natta

Myndighetene i Tanzania kan ha stått bak en av verdens største dekkoperasjoner for å skjule coronapandemien. Nå er det mistanke om at presidenten selv døde av viruset han hevdet ikke fantes i landet.

DØDE: Presidenten i Tanzania, John Magufuli, døde 61 år gammel i mars i år. Dødsårsaken ble oppgitt som hjertesvikt, men det er sterk mistanke om at han faktisk døde av coronarelatert sykdom. Foto: AP Photo
DØDE: Presidenten i Tanzania, John Magufuli, døde 61 år gammel i mars i år. Dødsårsaken ble oppgitt som hjertesvikt, men det er sterk mistanke om at han faktisk døde av coronarelatert sykdom. Foto: AP Photo Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

NEW YORK (Dagbladet): Myndighetene nektet i månedsvis for at pandemien i det hele tatt eksisterte. Samtidig døde trolig tusenvis av mennesker, skriver Wall Street Journal i en svær artikkel om den rystende situasjonen i det øst-afrikanske landet.

Avisa har blant annet besøkt den svære gravplassen Kondo i Tanzanias største by, Dar Es Salaam.

Det siste året har området blitt tredoblet i størrelse. Den første perioden av pandemien kom også offentlige tjenestemenn på nattestid for å begrave døde, ifølge arbeidere på stedet. Alle som ble begravet, skal ha dødd av corona-relatert sykdom.

TANZANIA: Tanzanias president, John Magufuli, nekter å ta i mot vaksineleveranser og hevder at landet ikke trenger coronarestriksjoner fordi «gud lever og vil beskytte befolkningen mot viruset». Video: AP / Christian Roth Christensen Vis mer

- Covid-fritt

I mars i år døde Tanzanias president, John Magufuli. Han fornektet pandemien som en «satanistisk myte», og ble hardt kritisert internasjonalt for sin håndtering av pandemien.

- Coronasykdommen har blitt eliminert takket være Gud. Tanzania er nå covid-fritt, sa Magufuli i en tale i april 2020.

Mens nabolandene og store deler av verden stengte ned, forble Tanzania med 58 millioner innbyggere åpent.

Leger fikk også forbud mot å registrere coronavirus som dødsårsak, og folk som bruke munnbind ble kalt upatriotiske.

- Vaksiner virker ikke. Dersom den hvite mann var i stand til å komme opp med vaksiner mot aids, hadde det kommet. Vaksiner mot tuberkulose ville ha gjort det til noe som tilhører fortida. Det ville ha blitt utviklet vaksiner mot malaria. Det ville ha blitt utviklet vaksiner mot kreft, sa Magufuli i en tale i januar, ifølge New York Times.

Spekulasjoner

Presidenten nektet også utenlandske journalister adgang til landet, og nyhetsmedier som rapporterte om covid-19, ble stengt ned. Magufuli nektet også å sende inn data til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Offisielt døde presidenten av hjertesvikt, men det er store spekulasjoner om at presidenten faktisk var smittet med coronavirus da han døde, ifølge BBC. Det mener både diplomater, analytikere og opposisjonsledere.

I begynnelsen av 2021 ble også seks andre i den øverste politiske ledelsen syke. Flere generaler døde av det myndighetene beskriver som «luftveissykdommer».

Store mørketall

Offisielt er det bare 220 000 mennesker som har dødd som følge av pandemien i hele Afrika, som har en befolkning på 1,3 milliarder. Men mørketallene er trolig gigantiske. USA med en befolkning på 330 millioner, har for eksempel registrert mer enn 750 000 coronadødsfall.

Afrika-direktøren i WHO, Matshidiso Moeti, sa i oktober at organisasjonen anslår at om lag 59 millioner afrikanere er blitt smittet under pandemien, selv om det bare er registrert 8,5 millioner tilfeller.

Det er også liten tilgang både på tester og vaksiner. Bare 6 prosent av befolkning i landene sør for Sahara, er vaksinert.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

I Tanzania er nå det offisielle antallet coronadødsfall 724 - lavere enn for eksempel Norge med 922 dødsfall. En studie fra The Economist, viser imidlertid at det har vært opp til 69 000 flere dødsfall enn vanlig i landet siden pandemien startet.

Etterfølgeren til Magufuli, Samia Suluhu Hassan, har gradvis begynt å samarbeide med internasjonale institusjoner igjen. Hun har også lagt fram en plan for å få vaksinert befolkningen. Men det er stor skepsis til vaksinene, ifølge Wall Street Journal.

Hun ble selv vaksinert på direktesendt TV, men bare 1,6 prosent av befolkningen er vaksinert så langt.

Hentet om natta

Richard Manongo (36) forteller til Wall Street Journal om hvordan han mistet fire familiemedlemmer og nesten døde selv.

- Vi bodde alle i det samme huset. Plutselig var onkelen, tanta og to søskenbarn på 32 og 29 år borte. Da de døde, kom myndighetene på natten og fjernet likene. På dødsattesten skrev de «akutt lungebetennelse», sier Manongo til avisa.

Legene på sykehusene slet også med hvordan de skulle behandle en sykdom myndighetene hevdet at ikke lenger eksisterte.

- Ordet covid-19 var ikke tillatt, sier en lege ved Muhimbili National Hospital til Wall Street Journal.

Sykehusene ble beordret til å oppgi at personer med corona-symptomer led av «akutt lungebetennelse» og behandle dem sammen med andre pasienter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer