Fornøyd med å tape 5,4 milliarder

Det kunne gått mye verre ...

FORNØYD:>/b>: Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva presenterer årsresultatene for 2011 som viste et tap på 5,4 milliarder kroner. Foto: Berit Roald / Scanpix
FORNØYD:>/b>: Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva presenterer årsresultatene for 2011 som viste et tap på 5,4 milliarder kroner. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Folketrygdfondet tapte 5,4 milliarder kroner i fjor er administrerende direktør Olaug Svarva fornøyd med resultatet i de urolige finanstidene.

- Vi har manøvrert godt i et vanskelig marked, og leverer et sterkt resultat sammenlignet med referanseindeksen. Det har vært veldig turbulente finansmarkeder som preger resultatet vårt, som har gitt store utslag i resultatene underveis, sier Svarva.

Folketrygdfondet fikk en negativ avkastning i 2011 på 5,4 milliarder kroner, det tilsvarer en nedgang på 3,92 prosent. Markedsverdien var ved utgangen av fjoråret 129,5 milliarder kroner. Det negative resultatet er likevel bedre enn den såkalte referanseindeksen som forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge måles mot.

Bedre enn børsen Fondet oppnådde 1,27 prosentpoeng bedre avkastning enn referanseporteføljen, som tilsvarer 1,7 milliarder kroner mer i avkastning.

- Vi gjorde det veldig bra i forhold til referanseporteføljen og håndterte de utfordringene som var i markedet i fjor på en god måte, sier Svarva.

En god spredning i aksjene og mindre pengeplasseringer i selskaper som gjorde det dårlig i fjor bidro til at resultatet ikke ble så dårlig som referanseindeksen.

- Vi tjente på å ikke være inne i selskapene som gjorde det dårlig i fjor, sier Svarva.

Og trekker fram selskaper som Frontline, Kongsberg Automotiv og hele fiskeribransjen. Sammenlignet med referanseporteføljen tjente Pensjonsfondet også på å ikke være så tungt inne i Eksportfinans.

Fjorårets resultat ligger ifølge Svarva langt over fondets målsetting. Den er, over tid gjennom aktiv forvaltning, å levere 0,4 prosentpoeng høyere avkastning i forhold til referanseporteføljen.

Folketrygdfondets forvaltningskapital investeres i norske og nordiske aksjer og obligasjoner. Fondet er den største institusjonelle investoren på Oslo Børs.

Tjente på renter Folketrygdfondet skal ifølge mandatet fra Finansdepartementet gjøre 60 prosent av sine investeringer i aksjemarkedet og 40 prosent i obligasjonsmarkedet. Tapene i fjor kom i aksjemarkedene.

- Aksjeavkastningen ble negativ, mens renteavkastningen ble positiv. Den klarte likevel ikke å oppveie den negative utviklingen i aksjemarkedet, så det gikk i minus, slår Svarva fast.

Folketrygdfondet forvalter Statens pensjonsfond Norge og Statens obligasjonsfond på oppdrag fra Finansdepartementet.

NTB