Fornøyd med Jeltsin-besøk

STOCKHOLM (NTB): Sveriges statsminister Gøran Persson er svært fornøyd med president Boris Jeltsins Sverige-besøk som ble avsluttet i dag. Han likte presidenten personlig, opplyste han ved avreisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var første gang de to møttes, og selv om Persson var meget fornøyd, var det både noen svensker og russere som trakk et lettelsens sukk over at det begivenhetsrike besøket var over.

Persson fikk i hvert fall lite medhold i ledende russiske medier, som vendte tommelen ned for det ensidige nedrustningsutspillet han kom med i Stockholm. Lederskribenter gir presidenten det glatte lag og ironiserer over hans hang til spontanitet.

Den tidligere lederen for det russiske sikkerhetsrådet, general Aleksander Lebed, er enda mindre nådig i sin dom over Jeltsins sikkerhets-utspill. Han betegnet Jeltsins utspill som et klossete forsøk på å rasere Russlands væpnede styrker og dermed hele nasjonen.

«Idiotisk»

Alle krefter i forsvaret, fra forsvarsministeren og nedover har havnet i en «idiotisk situasjon», ifølge Lebed.

Men i Stockholm var det bare fryd og glede før Jeltsins avreise, og han ga til og med prinsesse Victoria et kyss på hvert kinn under en avskjedsseremoni på Stockholms slott. Han la også ned blomster på Olof Palmes grav.

- Boris Jeltsin er en person det er lett å like, sa den svenske statsministeren.

- Det beste med besøket er at Jeltsin har sluttet å snakke om militære pakter og garantier. Nå snakker han om tillit og politisk samarbeid, sa Persson.

Økonomi

Økonomisk samarbeid sto også på dagsorden i Sverige, og Jeltsin lovte å undersøke de svenske forretningsfolkenes mange klager på skatter, tollavgifter, mangel på infrastruktur og mye byråkrati i Russland.

Første visestatsminister Boris Nemtsov reiste fredag til Gøteborg, der han undertegnet en avtale med Volvo om å bygge en bussfabrikk i Russland.

Under besøket klarte Jeltsin også å overtale den svenske regjeringen til å undertegne en rammeavtale for å studere mulighetene for salg av russisk gass til sverige gjennom en ny rørledning.

Men Persson understreket at Sverige også må ta hensyn til norske behov. - Det synes å være min skjebne å «råke ut for» aktive politikere i nærområdet som vil selge oss gass, sa han.

Nemtsov sa at firmaer som vet hvordan de skal forholde seg i Russland, har gjort god forretning.