PÅ VALGVAKE: Senterpartiet har valgvake på Håndverkeren i Oslo. Marit Arnstad på partiets valgvake mandag kveld. Hun sier til Dagbladet at det er sørgelig dersom det ikke blir regjeringsskifte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ VALGVAKE: Senterpartiet har valgvake på Håndverkeren i Oslo. Marit Arnstad på partiets valgvake mandag kveld. Hun sier til Dagbladet at det er sørgelig dersom det ikke blir regjeringsskifte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Fornøyd med Sp, men skuffet over Ap-tall: - Sørgelig at vi antakelig ikke får regjeringsmakt

Full jubel hos Senterpartiet. Sett bort fra stortingsvalget i 1993, har ikke Senterpartiet gjort det så bra på 40 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jubelen sto også i taket da partileder Trygve Slagsvold Vedum ankom scenen på Håndverkeren Kurs- og konferansesenter i Oslo sentrum mandag kveld, like før klokka 23.

Partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg på 40 år, sett bort fra rekordåret i 1993. De foreløpige prognosene viser at Senterpartiet får rundt 10 prosent oppslutning.

- Vi har ikke bare vært et parti. Når vi er på vårt beste, er vi også en bevegelse, sa Vedum fra talerstolen, og sa at han er strålende fornøyd med resultatet.

Vedum sa at sentralisering av tjenester har hatt en høy pris, og nærhet til folket er viktig. Dette er noen av årsakene, tror han, at folk har stemt på partiet.

- Godt valg

Før talen, sa Vedum til Dagbladet at han er godt fornøyd med resultatet.

- Hvis vi ender på ti prosent, så er det nesten en dobling fra forrige stortingsvalg. Det er et strålende resultat for Senterpartiet. For et år siden hadde det vært en drøm, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

FORNØYD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er fornøyd med resultatene. Her er han på partiets valgvake i Oslo sentrum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORNØYD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er fornøyd med resultatene. Her er han på partiets valgvake i Oslo sentrum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han lar seg ikke affisere av at partiet hans har vært oppe på 15-16 prosent på enkelt meningsmålinger for bare få måneder siden og nekter å tilkjennegi skuffelse.

- Nei, det vi nå ligger an til er fantastisk, sier Vedum. Arbeiderpartiets tilbakegang vil han ikke kommentere.

- Vi snakker bare om vårt eget parti, sier Sp-lederen

Også Ola Borten Moe er fornøyd med resultatet, men det er surt at Arbeiderpartiets økning ikke er like høy som Senterpartiets.

- Det er et godt valg for Senterpartiet. Det er det ingen tvil om. Men ifølge målingene fortsetter Erna Solberg som statsminister. Jeg kulle ønske at det var bedre tall på vår side, sier Ola Borten Moe, 1. nestleder i Senterpartiet, og refererer til Arbeiderpartiets foreløpige valgresultat.

Borten Moe understreker at tallene er foreløpige prognoser, og at man ikke vet hva det endelig valgresultatet blir.

SKUFFET: De første valgprognosene ligger an til et fortsatt borgerlig flertall. Se AUF-leder Mani Hussainis reaksjon hos Ap's valgvake. Vis mer

- Vi har hatt høyere oppslutning på enkelte målinger, og vi får se om det er resultatet til slutt, sier Borten Moe.

- Solid framgang

De foreløpige prognosene viser at Senterpartiet ikke har gjort det så bra siden 1977. Det vil si 40 år, sett bort fra deres beste valg i 1993. I 1977 fikk partiet 8,6 prosent av stemmene.

Senterpartiet har i dag ti mandater på Stortinget. Ifølge de foreløpige prognosene får partiet 16 mandater.

Anne Beate Tvinnerheim, 2. nestleder i Senterpartiet, er også fornøyd med de foreløpige prognosene.

SENTERPARTIET: Senterpartiet har valgvake på Håndverkeren i Oslo. Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, 2. nestleder følger valgsdagsmålingene på partiets valgvake mandag kveld.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SENTERPARTIET: Senterpartiet har valgvake på Håndverkeren i Oslo. Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, 2. nestleder følger valgsdagsmålingene på partiets valgvake mandag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er en solid framgang siden sist valg, sier Tvinnerheim til Dagbladet.

Ved forrige stortingsvalg i 2013 fikk partiet 5,5 prosent av stemmene. Det var det dårligste stortingsvalget partiet har gjort noensinne.

- Lei sentralisering

- De gode tallene tyder på at Distrikts-Norge er lei regjeringens sentraliseringspolitikk. Folk er frustrerte over at Distrikts-Norge tappes for tjenester, kommunesammenslåingen, NAV-reformen og politireformen, blant annet. Gode tall viser at vi har gjort en god jobb, sier Anne Beate Tvinnerheim.

Prognosen til Dagbladet baserer seg på allerede innrapporterte resultater, og gir et bilde av opptellingen slik den er nå.

Valgdirektoratet, som har ansvaret for gjennomføringen av valget, kaller prognosen en kvalifisert antakelse om hva det endelige valgresultatet vil bli, og understreker at den kan inneholde feil eller være misvisende sett opp mot hva det endelige valgresultatet faktisk blir. Prognosen er basert på over én million stemmer.

SENTERPARTIET: Ola Borten Moe 1.nestleder i Senterpartiet synes partiet har gjort et godt valg, men skulle ønske at Aps tall var bedre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SENTERPARTIET: Ola Borten Moe 1.nestleder i Senterpartiet synes partiet har gjort et godt valg, men skulle ønske at Aps tall var bedre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Sørgelig

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Marit Arnstad, sier til Dagbladet at de foreløpige prognosene er et knallresultat for partiet.

- Dette er spennende. Ingenting er avgjort enda. Dette blir en spennende kveld. En thriller, rett og slett, sier Arnstad og fortsetter:

- Vi dobler nesten oppslutningen for forrige valg. Det er vi veldig fornøyd med. Men det er sørgelig at vi antakelig ikke får regjeringsmakt, selv om det er uavklart ennå. Vi er skuffa over at vi muligens går glipp av et regjeringsskifte. De foreløpige prognosene er altså med en blandet følelse, sier Arnstad.

Hun tror at det er distriktspolitikken som er årsaken til folk stemte på partiet.

- Noen opplever oss som et talerør for tjenestene skal være nær folk. Det er mange som ser oss som et viktig parti, sier Marit Arnstad.

Best i 1993

Aller best for Senterpartiet gikk det i 1993. Da fikk partiet 16,7 prosent av stemmene under daværende partileder Anne Enger Lahnstein.

Partiet har hatt en sterk vekst på meningsmålingene i år. Ifølge Dagbladets målinger utført av Ipsos, lå partiet på 13,4 prosent i mars. Men siden har det gått nedover på målingene. Likevel er målingene langt bedre enn valgresultatet for fire år siden. Den siste målingen fra september viste at partiet har en oppslutning på 9,4 prosent.