Fornøyde bønder med klare krav

HARSTAD (NTB): Norges Bondelag er fornøyd med årets jordbruksoppgjør, men vil stille klare krav til landbruksmeldingen regjeringen legger fram neste år. Under åpningen av årsmøtet i Harstad uttalte leder Kirsten Indgjerd Værdal seg uvanlig krast om regjeringens rovdyrpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en i store trekk fornøyd leder Kirsten Indgjerd Værdal som i dag oppsummerte det avsluttede jordbruksoppgjøret, og regjeringens innsats for å sette landbrukspolitikken på dagsorden.

Blant annet mente hun at statsråden har vært for tilbakeholden med prisøkning for landbruksprodukter, og at den raske importøkningen av storfekjøtt til Norge er fullstendig uakseptabel. Hun konkluderte med at selv om årets jordbruksavtale vil bli husket som et velferdsoppgjør, er karakteren ikke bedre enn en god G.

Hardt ut mot rovdyrene

Under avslutningen av sin tale til årsmøtet brukte hun særdeles krasse ord mot regjeringens rovdyrpolitikk. Hun karakteriserte vernet av rovdyrene som en konfiskering av bønders livsgrunnlag i store deler av landet, og ble avbrutt av spontan applaus fra delegatene. Overfor en lydhør forsamling hevdet hun at etter flere år med store tap er situasjonen nå verre enn noen sinne, og at det nærmer seg et punkt for hva bønder kan akseptere.

- Situasjonen er slik at vi nøye må vurdere om tida er inne for å be om å få hele rovdyrpolitikken opp i Stortinget til ny vurdering, sa Kirsten Indgjerd Værdal.

Konkrete inntektsmål

Landbruksminister Kåre Gjønnes har bedt om innspill til den nye landbruksmeldingen regjeringen har bebudet i 1999. Norges Bondelag vil vie mye av debatten under årsmøtet til denne meldingen. Under åpningen signaliserte leder Kirsten Indgjerd Værdal noen sentrale teamer Gjønnes vil få bondelagets syn på.

- Et inntektsmål som politisk kan tøyes som en strikk er lite egnet til å skape trygghet og forutsigbarhet i næringa, sa Værdal, og krevde at den sittende regjeringen sørger for et høyere presisjonsnivå på sine målsettinger i bøndenes kampsak nummer en.

Nasjonal frihet

En annen viktig sak for bondelaget er å sikre nasjonal handlefrihet i utformingen av den framtidige landbrukspolitikken. Kirsten Indgjerd Værdal sa at bøndene må engasjere seg i internasjonal matvarepolitikk, ikke minst i de nært forestående forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon WTO, som hun fryktet kan legge til rette for globalt handelssystem utenfor demokratisk styring.

Kirsten Indgjerd Værdal gikk også hardt ut mot importen fra MUL-land (minst utviklede land), og kalte økningen fullstendig uakseptabel.

(NTB)