Fornøyde lærere streiker

Feiringen kunne trygt begynne på grunnskolenes lærerværelser etter et lønnsløft på 25 000 kroner i året for nyutdannede lærere. Men de fikk ikke feire lenge da Anders Folkestad beordret streik i solidaritet med statsvitere, sosialøkonomer og prester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

Lærerlagets Helga Hjetland hadde problemer med pokerfjeset da hun returnerte med sitt rungende ja til riksmeklingsmannens skisse i tariffoppgjøret i morgentimene i dag. Lærerne er lønnsvinnere i offentlig sektor i år. Et snitt på 17 500 kroner gir meget pene prosentvise tillegg.

Den andre kategorien arbeidstakere som har grunn til å feire, er de antallsmessig store og mye omtalte lavtlønnede kvinnedominerte grupper i offentlig sektor. Det er slitere med lav utdanning og lite studiegjeld. LO Kommune har et stort flertall av sine arbeidstakere på årslønner under 186 000, eller 85 prosent av industriarbeiderlønn.

Kvinnelønn

Kommuneforbundsleder Jan Davidsen heiste flagget høyt på kravene om økt kvinnelønn, mer likelønn og høyere lavlønn. Han fikk nesten alt. Selv YS Kommune-leder Tove Stangnes, som «skuffet» har sendt 4000 hjelpepleiere ut i streik, medgir at den potten hjelpepleierne fikk er til å leve med. Det skar seg på profilen, noen prinsipper og kanskje en litt for lang fallhøyde med et krav på 30 000 kroner.

Langt inn i lønnsoppgjørets harde forhandlerkjerne har det vært svært vanskelig å forestille seg at riksmeklingsmannen, tross sin formidable erfaring, skulle makte å skape en profil på oppgjøret som både stagget hjelpepleiernes og akademikernes streikelyst.

Studiegjeld

Riksmeklingsmann Webster greide det nesten i staten, ved å dra solid lavlønnsprofil ut av det ene ermet og lærerprofil ut av det andre. Lærerprofilen favner nemlig også lektorer med hovedfag og tyngende studiegjeld.

Det kostet nok litt for Anders Folkestad, som ikke bare er AF Stat-leder, men også Lærerforbundets leder, å kaste nittitallets beste læreroppgjør på båten. En streik er ikke behagelig. Han har fire uker på seg på å bevise at Norge stopper uten eksamen og vitnemål. Så er det skoleferie.

Misnøye med AF på grasrota og et ras av utmeldinger til fordel for Akademikerne gjør årets lønnsoppgjør til et skjebnetungt oppgjør for AF. Markeringsbehovet har vært enormt.

Valgte lektorene

Som fanebærere i akademikernes korstog mot urettferdigheten hadde AF valgt lektorene. Lærere har folk sympati med.
Så skjer det at nettopp lærerne er blant de akademikerne som bys de beste betingelsene.
De øvrige akademikerne får ikke det løftet som AF-ledelsen har følt seg tvunget til å kreve for medlemmene. AF-ledelsen tør ikke godta et meklingsforslag som flertallet av medlemmene trolig vil forkaste i en uravstemning.

Dermed er det lærerne i videregående som må ta støyten, mens statsvitere og prester trommer håpefullt med fingrene på innbetalingskravet fra Lånekassen. All erfaring tilsier imidlertid at lærerne er en svært solidarisk og likhetsorintert yrkesgruppe.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer