Fornuft i sikte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SRC='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/bombe.gif' height='7' width='10'>

  • Arbeiderpartiet og LO legger fram en handlingsplan for å redde norske arbeidsplasser. Hovedpunktet er at det må føres en ny lønnspolitikk, slik at vi ikke bevilger oss høyere tillegg enn våre konkurrenter. De siste fem åra har norske lønninger steget rundt 15 prosent mer enn i konkurrentlandene. Det har ikke bare ført til at mange norske varer er priset ut av markedet. Lønnseksplosjonen har også ført til høyere rente og sterkere kronekurs, som ytterligere svekker norske arbeidsplasser.
  • Dokumentet er en viktig erkjennelse av at vi ikke lenger kan fortsette på samme kursen som de siste åra. Og det er verdt å merke seg at LO på denne måten tar selvkritikk for måten lønnsoppgjørene er gjennomført på. Da Norges Bank satte opp renta i sommer på grunn av det dyre lønnsoppgjøret, ble Svein Gjedrem kraftig refset av Gerd-Liv Valla. Nå har hun kommet på andre tanker. Det gir håp om mer edruelighet både i lønnsoppgjørene og i den økonomiske politikken framover. Selv om ledigheten langt fra er like ille som for ti år siden, viste moderasjonslinja den gangen at vi kunne gjenskape vekstkraften i industrien. Men det er underlig at denne lærdommen glemmes når ledigheten synker.
  • Et annet viktig punkt i innstillingen er at politikerne må holde igjen på pengebruken for å dempe presset mot krone og rente. Dette budskapet kommer få dager før Per-Kristian Foss legger fram et budsjett som må være stramt, og som sikkert kommer til å møte mye motstand i Stortinget og blant alskens pressgrupper. Men det betyr samtidig at både LO og et klart flertall på Stortinget støtter hovedlinjene i finanspolitikken. Selvsagt vil det være uenighet både om enkeltposter og retningen på budsjettet. Men det viktigste er enighet om rammene. Det kan umulig bety annet enn at regjeringens visitt hos Fremskrittspartiet skjer av rein høflighet, og at regjeringen må søke flertall for budsjettet hos Arbeiderpartiet. De befinner seg tross motsetninger i samme verden.