Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Fornuftig at Mette-Marit lærer å kjenne pressen fra innsiden»

Mette-Marit Tjessem Høiby følger i pappas fotspor og utdanner seg til journalist. Mette-Marit er oppmeldt som student ved Folkeuniversitetet i Oslo, der hun skal lære om pressens samfunnsrolle og regelverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, tror Mette-Marit kan få nyttig lærdom ut av innføringsstudiet i journalistikk.

- Det er spennende at hun velger denne innfallsvinkelen. Mange søker veiledning hos rådgivere som ønsker å manipulere media, men å få en forståelse av hvordan pressen jobber og hvilken rolle den har, høres veldig bra ut, sier Kokkvold.

- Pressen er en viktig institusjon i et demokrati, legger han til. Han har aldri hørt om at personer med denne bakgrunnen har funnet veien til skolebenken for å lære om journalistikk.

- Dette representerer noe nytt og er på en måte en fortsettelse av kronprins Haakons åpne stil. Det er fornuftig at Mette-Marit lærer å kjenne pressen fra innsiden, sier Kokkvold.

- Ikke spesielt

Studiet ved Folkeuniversitetet er en innføring i journalistikk der det vil bli lagt spesiell vekt på pressens arbeidsmetoder og regelverk. Studentene skal også jobbe selvstendig i en øvingsredaksjon. Studiet skal bidra til å forstå pressens samfunnsoppdrag og hvilke krav som stilles til kvalitet i journalistisk produksjon, og er spesielt beregnet for personer som ut fra sin arbeidssituasjon ønsker å lære mer om journalistikk. Mette-Marit kan selv velge om hun vil gå opp til en avsluttende eksamen etter siste forelesning i april neste år. Folkeuniversitetet har ikke satt i gang noen sikkerhetstiltak i samband med at kronprinsens kjæreste skal studere ved skolen.

- Det er ikke noe spesielt i at Mette-Marit går på vår skole, sier rektor Tove Eriksen ved Folkeuniversitetet i Oslo til Dagbladet. Første forelesningskveld var forrige mandag. Videre er det planlagt en forelesning i uka, både i høst- og vårsemesteret. Eksamen avholdes i april neste år. Da skal studentene prøves både praktisk og teoretisk.

- Det er første året vi avholder dette kurset i Oslo. Studentene kan selv velge om de vil gå opp til eksamen. Eksamen består av en skriftlig prøve samt en individuell prosjektoppgave. Studenter som ikke ønsker å avlegge eksamen, vil uansett få et kursbevis, sier rektor Eriksen. Studiet administreres av Høgskolen i Bodø. Studentene betaler en semesteravgift på 8800 kroner.

Mye kunnskap

Koordinatorer for studiet er journalist og forfatter Turid Øvrebø og journalist Tuva Gry Øyan. Øvrebø har tidligere undervist i journalistikk ved Høgskolen i Oslo. Sammen med Trine Østlyngen har hun gitt ut boka «Journalistikk - metode og fag». Øvrebø har aviserfaring fra Klassekampen, Dagbladet og Dagens Næringsliv. Øyan har erfaring fra Dagsavisen. Turid Øvrebø ønsker ikke å uttale seg om enkeltelever, men sier på generelt grunnlag:

- Fint at det finnes et tilbud i tillegg til Journalisthøgskolen. Det har blitt for vanskelig å komme inn på journalisthøgskolene. Gode karakterer kvalifiserer ikke til å bli en god journalist, mener Øvrebø.

PÅ SKOLEBENKEN: Mette-Marit Tjessem Høiby har satt seg på skolebenken for å lære hvordan journalistikk blir til.