Fornuftig beslutning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter ti år som kasteballer i systemet ser det ut som om ei gruppe på rundt 200 kurdere fra Nord-Irak nå skal bli kvitt statusen som «mennesker med midlertidig opphold uten rett til familieforening»; de såkalte MUF’ere. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen har tidligere sagt at MUF’ernes sak er forvaltningens ansvar, men nå har han gitt etter for kravet om en politisk løsning, og laget en ny forskrift, som etter alt å dømme vil gi denne gruppen opphold. Det er en fornuftig beslutning og et viktig signal i ei tid hvor fremmedfrykten synes å ha nådd nye høyder i Norge.

Menneskene det er snakk om kom til Norge i 1999-2000 og er både blitt satt på vent og fått arbeidstillatelse. Signalene gjennom alle disse åra har vært skiftende og motstridende, og tidligere UDI-sjef Trygve Nordby har sagt det mange mener; at det er en skam å kaste kurderne ut etter ti år. De fleste har jobb og er godt integrert i norske byer og bygder. Det er med et visst ubehag vi noterer at Erna Solberg og Høyre mener regjeringen vingler i asylpolitikken og at Dag Terje Andersens betimelige grep i saken vil føre til økt tilstrømning av ubegrunnede asylsøknader. Det var Erna Solberg, da hun var kommunalminister i 2005, som innførte en spesiell forskrift til Utlendingsloven som krevde at bare de med sammenhengende jobb de siste året skulle få opphold. Forskriften innskjerpet loven, og plutselig var ikke kurdernes lange botid i Norge viktig.

Departementet sender nå saken ut på høring, men det er håp om at denne uverdige føljetongen får en lykkelig slutt for menneskene den handler om. Kravet er at identitet blir avklart og at det ikke er grunn til å utvise på grunn av straffbare forhold. I ei tid da raushet begynner å bli et fremmedord i utlendingspolitikken er det godt at det finnes et snev av politisk mot i kontroversielle saker. Og at sterke menneskelige hensyn igjen tas på alvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer