- Fornybar energi er ikke et alternativ

Helge Lund lobbyerer hardt for «verdens skitneste form for oljeutvinning».

ARGUMENTERER FOR OLJESAND: Helge Lund mener den utskjelte energiformen er essensiell. Foto: REUTERS/Andrew Winning/Scanpix
ARGUMENTERER FOR OLJESAND: Helge Lund mener den utskjelte energiformen er essensiell. Foto: REUTERS/Andrew Winning/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet) Utvinning av oljesand er ifølge konsernsjef Helge Lund fem til 15 prosent mer miljøbelastende enn utvinning av olje og gass.

- Vi søker å gjøre produksjonen mer effektiv, samtidig som vi vil øke produksjonen for å få ned mengden CO2 pr fat, sa Lund på ettermiddagens generalforsamling.

Men produksjonen har sine utfordringer, erkjente Lund.

- Verdens skitneste
StatoilHydro kjøpte seg inn i kanadisk tjæresand i 2007 for 12 milliarder kroner. Miljøbevegelsen, med Greenpeace i spissen, har vært svært kritiske

- Det er verdens skitneste form for oljeutvinning. Det er dyrt, miljøskadelig og gir potensielt store erstatningskrav i framtiden. Olje fra tjæresand er den ressursen verden ikke har råd til å utvinne, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.

Greenpeace ønsker å stanse planene. Flere aksjonærer, deriblant Storebrand, den norske og den svenske kirken, svenske SPP, svenske 7:e AP fonden, Folksam og KPA har sagt at de vil støtte forslaget i ettermiddag.

En viktig ressurs
- Fornybar energi er ikke et alternativ til å erstatte olje og gass før om flere tiår, sa Helge Lund på generalforsamlingen.

Han påpekte at bruken av kull i verden har økt de siste årene. Dette argumentet ble brukt for å rettferdiggjøre bruken av oljesand.

- Oljesand er en viktig ressurs. Det økte fokuset speiler hvor vanskelig tilgangen til nye ressurser er, sa Helge Lund.

Strategien står fast
Styreleder Svein Rennemo slo fast at selskapets langsiktige strategi forblir som tidligere, og betegnet den utskjelte satsingen i Canada som en viktig årsak til selskapets internasjonale vekst - som også involverer prosjekter i USA, Brasil og Russland.

- Utradisjonelle energikilder som oljesand er nødvendig for å dekke det fremtidige energibehovet, sa også styreleder Rennemo.

ØDE: Oljesandutvinningen har satt sitt preg på naturområdene rundt Alberta i Canada. Foto: AFP PHOTO/David BOILY/Scanpix
ØDE: Oljesandutvinningen har satt sitt preg på naturområdene rundt Alberta i Canada. Foto: AFP PHOTO/David BOILY/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer