Fornybar politikk

Rike og fattige land har ikke tid til å krangle for lenge om regninga hvis vi skal unngå en klimakatastrofe, skriver Anne Thurmann-Nielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag strømmer eksperter, politikere, miljøaktivister og andre aktører til klimatoppmøtet i Poznan i Polen for å rydde veien fram til FNs store klimakonferanse i København om ett år. Forhandlingsløpet ble lagt på Bali i fjor med den såkalte «Bali Action Plan». Den beskriver forhandlingsprosessen mange håper skal føre til en ny internasjonal klimaavtale som skal undertegnes i København.

I Poznan må forhandlingsplanen bli klar og tydelig, og det haster. Tilliten mellom hovedaktørene er tynnslitt og forhandlingene er fastkjørte. Beskyldninger og anklager preger møtene mellom den rike og fattige verden. Ingen er i tvil om at den i- landene er blitt velstående på bekostning av den fattige verden, og at utslippene fra den rike verden er hovedårsaken til den globale oppvarmingen. Det er heller ikke tvil om at i-landene må betale mye mer for å få ned utslipp av klimagasser og utvikle teknologi for karbonfangst og lagring som også skal tilfalle den fattige verden.

Men det er finurlig matematikk, utregningen av hvem som betale for hva, som er en del av hinderløypa fram til København. Og selv i Kongens by regner man med at snubletrådene vil bli mange nok til at forhandlingene kan trekke ut i langdrag. Kanskje fram til 2010.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer