Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye profiler inn i Erna Solbergs regjering

Fornyer laget

Foryngelse i Venstre og Høyre og comeback for en avgått partileder som pekte på Jonas Gahr Støre som statsminister. I dag presenterer Erna Solberg sitt nye lag.

SOLBERG: Statsminister Erna Solberg fortalte pressen mandag at Siv Jensen og Frp trekker seg fra regjeringssamarbeidet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOLBERG: Statsminister Erna Solberg fortalte pressen mandag at Siv Jensen og Frp trekker seg fra regjeringssamarbeidet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I statsråd på Slottet Klokken 11 gis Fremskrittspartiets sju statsråder avskjed i nåde etter seks og et halvt år i regjering. Like etter vil statsminister Erna Solberg presentere sitt nye mannskap på Slottsplassen.

Allerede i går kunne Dagbladet og flere andre medier erfare hvem hun har valgt ut i samråd med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Regjeringen krymper fra 22 til 20 medlemmer. Statsrådspostene for eldre og folkehelse, for digitalisering og for samfunnssikkerhet forsvinner. Samtidig vender Høyres Linda Hofstad Helleland tilbake til regjering i en nyopprettet ministerpost med ansvar for distriktene.

Raja og Rotevatn

Som Dagbladet kunne fortelle torsdag bidro lederstriden i Venstre til å komplisere statsrådskabalen for Trine Skei Grande.

Hun er nødt til å finne plass til begge de to fremste kandidatene til verv i partiledelsen, Sveinung Rotevatn og Abid Raja for å unngå bråk, sa kilder i Venstre til avisa.

Og det er nettopp det hun velger å gjøre når Abid Raja overtar hennes jobb som kultur- og likestillingsminister og Sveinung Rotevatn rykker opp i Klimadepartementet.

Rotevatn overtar jobben som klima- og miljøminister i departementet som han fram til nå har vært statssekretær i. Nåværende klimaminister og Venstre-nestleder Ola Elvestuen vender tilbake til Stortinget.

Der ligger det for øvrig an til at den andre Venstre-nestlederen Terje Breivik vil fortsette som parlamentarisk leder. Så langt Dagbladet har bragt i erfaring er det ennå ikke ikke kjent hvem som tar over stillingen som finanspolitisk talsperson etter Abid Raja.

Hareide-drama

I KrF er det duket for et oppsiktsvekkende comeback. Omtrent på dagen ett år etter at han gikk av som partileder etter å ha tapt retningsvalget i KrF, er Knut Arild Hareide tilbake i toppen av norsk politikk - som ny samferdselsminister.

Som KrF-leder gikk han inn for at KrF bidro til å felle Erna Solbergs regjering og søke samarbeid med de rødgrønne. At han nå kommer inn i varmen har satt sinnene i kok i Frp og Høyre. Flere av partiets medlemmer truer ifølge TV2 med utmelding dersom den tidligere KrF-lederen blir tatt inn i regjeringsvarmen.

Dagbladet er kjent med at røde KrF-ere har kontaktet Hareide og oppfordret ham til å takke nei til et eventuelt tilbud fra Erna Solberg. Samtidig hevder KrF-kilder at Hareide langt på vei kan lege åpne KrF-sår ved å gå inn i regjering sammen med Ropstad.

KrF, som gikk inn i regjering for ett år siden, gjør ingen andre endringer blant sine statsråder ifølge lekkasjene.

Store endringer i Høyre

Endringer blir det derimot i Høyre, hvor statsminister Erna Solberg til nå har vært ganske varsom med de store omrokeringene.

Nå later det imidlertid til at Solberg følger oppfordringen fra «det borgerlige samarbeidets mor», Kristin Clemet. Hun har sagt at Erna Solberg må fornye både mannskapet og politikken for å ha sjansen til å beholde makta ved stortingsvalget neste høst.

Solberg velger å hente inn det politiske stjerneskuddet Tina Bru (H) som ny olje- og energiminister og innsette den tidligere ministervikaren Henrik Asheim som permanent statsråd for forskning og høyere utdanning.

Bru er høyaktuell som ny nestleder i Høyre etter Bent Høie, mens Henrik Asheim er nestleder i partiets programkomitè, finanspolitisk talsperson og en mann Høyre-ledelsen ofte velger å ty til i tilspissede debatter.

Inn kommer også den mangeårige Lenvik-ordføreren Geir-Inge Sivertsen, som i november i fjor tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet. Han styrker med sin bakgrunn regjeringens distriktsprofil, i likhet med Linda Hofstad Helleland, som sørger for at Erna Solbergs regjering igjen er representert fra Trøndelag.

Hauglie ut

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie skal i likhet med Ola Elvestuen ut av regjering, som de eneste to statsrådene som ikke er fra Frp.

Hauglie har ansvaret for Nav og er fra Stortingets side møtt med mistillitsforslag for sin håndtering av trygdeskandalen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes har allerede vært ute og kalt avgjørelsen for «pinlig for regjeringen».

Hauglie erstattes av nåværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som selv i mange år var Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsperson.

Her er kabalen, slik den ble bekreftet torsdag:

 • Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister.
 • Tina Bru (H) blir olje- og energiminister.
 • Monica Mæland (H) går fra posten som kommunalminister og blir ny justisminister.
 • Torbjørn Røe Isaksen (H) går fra Næringsdepartementet og blir ny Arbeids- og sosialminister.
 • Geir-Inge Sivertsen (H) blir fiskeriminister.
 • Linda Hofstad Helleland (H) blir distriktsminister.
 • Nikolai Astrup (H) forlater posten som digitaliseringsminister og blir ny kommunalminister.
 • Henrik Asheim (H) blir statsråd for forskning og høyere utdanning.
 • Sveinung Rotevatn (V) blir klima- og miljøminister.
 • Abid Raja (V) blir ny kultur- og likestillingsminister.
 • Trine Skei Grande (V) blir kunnskap- og integreringsminister.
 • Iselin Nybø (V) blir ny næringsminister.
 • Jan Tore Sanner (H) blir ny finansminister

Disse fortsetter:

 • Dag Inge Ulstein (KrF) fortsetter som utviklingsminister.
 • Frank Bakke-Jensen (H) fortsetter som forsvarsminister.
 • Ine Eriksen Søreide (H) beholder jobben som utenriksminister.
 • Olaug Bollestad (KrF) fortsetter som landbruk- og matminister.
 • Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fortsetter som barne- og familieminister.
 • Bent Høie (H) fortsetter som helseminister og overtar også oppgavene som eldre- og folkehelseministeren har hatt.