Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fornyet søknad etter vennemiddag

Rett før jul trakk Ida Hjort Kraby søknaden om å bli barneombud. Men dagen etter en bedre nyttårsmiddag med Manuela Ramin-Osmundsen, var hun igjen sulten på jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved dette bordet, på Arcimboldo restaurant på Kunstnernes Hus, spiste Manuela Ramin-Osmundsen og Ida Hjort Kraby middag torsdag 3. januar.

To uker tidligere hadde Kraby bestemt seg for å trekke søknaden til jobben som barneombud.

Men etter en tre retters middag på restauranten, som har utsikt til Slottet hvor utnevnelsen skulle behandles i statsråd, kom hun på andre tanker.

Statsråden innrømmer at hun traff Kraby like etter nyttår på en bedre middag i juristnettverket.

- Det var en av juristene i nettverket som før jul tok initiativ til at vi skulle møtes. Der var både jeg og Kraby, sier statsråden til Dagbladet.

- Vi snakket ikke sammen under middagen. Det var mange til stede, sier Ramin-Osmundsen.

Dagen etter tok likevel Kraby kontakt med departementsråd Harald Nybøen i Barne- og likestillingsdepartementet, for å gi kontrabeskjed: Nå ønsket hun likevel opprettholde sitt kandidatur.

- Synes du ikke det var påfallende at dette skjedde dagen etter middagen?

VELKOMSTEN:  Det nye barneombudet, advokat Ida Hjort Kraby, blir her ønsket velkommen av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.  Kraby bestemte seg for å opprettholde sin søknad etter vennemiddagen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VELKOMSTEN: Det nye barneombudet, advokat Ida Hjort Kraby, blir her ønsket velkommen av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen. Kraby bestemte seg for å opprettholde sin søknad etter vennemiddagen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Ramin-Osmundsen.

- Ikke et problem

Ida Hjort Kraby svarte i går ikke på Dagbladets henvendelser. Etter det Dagbladet forstår, var det rundt 20 jenter som satt ved langbordet nærmest baren. De fleste var fra jussnettverket rundt Kraby-Osmundsen, med noen få unntak - blant annet Kreftforeningens toppsjef, Anne Lise Ryel.

En av Krabys nærmeste venninner Merete Smith, generalsekretær i Den norske Advokatforening, mener at det ikke er noe hemmelighet at de møtes og spiser middag.

- Det er en gjeng med juridiske jenter som kjenner hverandre og har truffet hverandre med ujevne mellomrom. Vi begynte å treffe hverandre etter studietida, men det har blitt sjeldnere og sjeldnere. I 2007 traff vi hverandre en gang. En av jentene tok initiativ til et større treff i januar i år, hvor vi sikkert var 20 stykker, sier Smith.

- Var både Kraby og Ramin-Osmundsen der?

- Ja begge to var der, sier Smith.

Hun forteller at Kraby har vært med helt siden studietida, mens Ramin-Osmundsen har vært med siden hun kom til Norge.

Fornyet søknad etter vennemiddag

-Hva prater dere om?

- Vi prater om barna våre, litt om jobb, og om hvordan det går.

- Hvor mye snakker dere om karrierene deres?

- Jeg er ikke kjent med at noen gang har fått jobb via dette nettverket, men selvfølgelig snakker vi også om jobbene våre, sier Smith.

- Ser du noe problematisk i at mektige personer møtes på denne måten?

- Det er ikke noe problematisk i at kvinnelige jurister treffes og prates. At Ramin-Osmundsen treffer andre kvinnelige jurister i en sosial sammenheng, synes jeg ikke er et problem, sier Smith.

Flink jurist

Samtidig som Kraby og Ramin-Osmundsen koste seg på Kunstnernes Hus, satt barneombud Reidar Hjermann på pinebenken, og lurte på om han villle få forlenget sitt åremål.

Hjermann ønsket i går kveld ikke å kommentere denne saken.

Ida Hjort Kraby har siden 1994 jobbet hos Regjeringsadvokaten.

- Normalt kommenterer jeg ikke personalspørsmål i avisene. Jeg har kjent Kraby gjennom mange år som en fremragende advokat, og en meget sterk og uavhengig person, sier regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs til Dagbladet.

Ikke inhabil

Ingen juseksperter Dagbladet har vært i kontakt med mener at statsråden har vært inhabil.

- Ut fra de opplysningene som har kommet fram til nå, så mener jeg at Ramin-Osmundsen ikke er inhabil. Dette er en uverdig prosess fra politikernes side ved at de skyver den juridiske argumentasjonen foran seg. Ut fra loven kreves det at de er nære venner for å være inhabil, ikke venner eller bekjente, men nære venner. Og det har ikke kommet fram til nå, sier jusprofessor Geir Woxholth til Dagbladet.

Amanuensis Hugo Matre ved Universitetet i Bergen mener at prosessen er dårlig håndtert.

- Det som gjør denne saken underlig er måten denne informasjonen kommer fram. Det skaper usikkerhet rundt styrkeforholdet i vennskapet mellom Kraby og Ramin-Osmundsen at de ikke er ærlige i utgangspunktet, sier han.

HER SPISTE DE: Ved dette bordet på Arcimboldo på Kunstnernes hus i Oslo møttes nettverket av kvinnelige jurister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media