Ukraina

- Forrådt av sine egne

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha blitt forrådt av agenter i de innledende stadiene av krigen.

FORRÅDT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Den ukrainske presidentens pressekontor / AFP / NTB
FORRÅDT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Den ukrainske presidentens pressekontor / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen tvil om at russisk etterretning har infiltrert ukrainsk maktapparat over lang tid.

Det sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Dagbladet.

- Det er relativt lett fordi det er betydelige familie- og næringslivsforbindelser. Folk som har gått på skole sammen i Sovjet-tida, andre er gift eller har familie på kryss og tvers i de ulike statene, sier Hågen Karlsen.

Det er også «omfattende grad» av korrupsjon i landet, påpeker oberstløytnanten.

Ble sviktet

Da Vladimir Putin invaderte Ukraina 24. februar trodde han den såkalte «spesialoperasjonen om å erobre Kyiv» ville vare i mindre enn ei uke.

Men til tross for korrupte tjenestemenn, oligarker og politiske partier feilberegnet den russiske statslederen den militære og sivile motstanden i Ukraina og kampen om demokrati, frihet og fedreland.

Samtidig var president Volodymyr Zelenskyj i gang med å nedkjempe Putins spioner allerede før invasjonen, og i midten av juli doblet han sin innsats i arbeidet mot agentene.

Det skriver den amerikanske nyhetskanalen SpyTalk, som dekker etterretnings-, forsvars- og utenrikspolitikk. SpyTalk drives under sjefsredaktør Jeff Stein, gravende journalist og tidligere The Washington Post-spaltist.

For dårlig jobb

17. juli sparket Zelenskyj lederen for Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU), Ivan Bakanov og den ukrainske riksadvokaten Iryna Venediktova. Det skriver The Guardian.

- E-sjefen har blitt suspendert - ikke fordi han er mistenkt for å jobbe for Russland, men fordi han ikke har oppnådd tilstrekkelige resultater. Dette gjelder også for den tidligere ukrainske riksadvokaten, forklarer Hågen Karlsen.

Ifølge oberstløytnanten ble sikkerhetssjefen suspendert etter paragraf 47 i disiplinærloven for «manglende resultatoppnåelse».

- Det var for ikke å ha ryddet opp i egne rekker, og trolig for manglende motstand i forbindelse med at Kherson ble erobret veldig fort. Det falt veldig tidlig i krigen, bare etter noen få dager, sier Hågen Karlsen.

Sikkerhetssjefen fikk blant annet kritikk for at han ikke sprengte noen broer, før russerne kom over for å ta dem, forklarer han.

- Forræderi

Dersom Putins planlagte attentat på Zelenskyj hadde lyktes, var det Putins nære allierte, Viktor Medvedtsjuk, som skulle styre den ukrainske regjeringen. Dette ville ha krevd Kyivs overgivelse til Russland.

Men Medvedtsjuk ble arrestert rett etter Russlands invasjon av Ukraina, og han er nå under etterforskning for forræderi.

Hågen Karlsen mener det er ulike grader av «forræderi»;

- Én ting er at folk gir etterretningsopplysninger og annen viktig informasjon. Noe annet, og mer alvorlig, er hvis de direkte påvirker politikk eller militære disposisjoner. Jeg tror det første åpenbart er mer utbredt enn det andre, sier Hågen Karlsen.

- Skal ikke overdrive

At russisk etterretning har infiltrert ukrainske maktapparater, er noe vi har visst i mange år, ifølge Hågen Karlsen.

- Men det er ikke sikkert man skal overdrive effekten det har hatt på krigen. Russerne har jo også sine utfordringer med omfattende korrupsjon som gjør at informasjon selges til folk som kan betale. Det er det ingen tvil om.

- Russisk sikkerhetstjeneste (FSB) har jobba beinhardt for å ha internkontroll, men fortsatt ser vi at informasjon selges, sier han.

Oberstløytnanten peker på ulike eksempler;

- Blant annet at Bellingcat og liknende grupper har fått tilgang til passdata og databaser i Russland, så de har funnet ut hvem som jobber med russisk etterretning.

- Bedre kontroll

Likevel tror han russerne har bedre kontroll enn Ukraina fordi FSB i årevis har jobbet beinhardt for å ha kontroll, på en helt annen måte enn Ukraina.

Hågen Karlsen mener det vil være en langvarig prosess å «rydde opp» internt i Ukraina, og trekker paralleller til da han selv jobbet i Baltikum i åra 1996-98.

- De brukte noen år på å få etablert fungerende sikkerhetstjenester. Det er ikke noe du har direkte når du blir selvstendig. De hadde store utfordringer med folk som hadde tette forbindelser med Russland fra Sovjet-tida.

Han peker på at blant annet familie- og forretningsforbindelser gjør en slik prosess «veldig krevende».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer