Forræderitiltale mot hat-prester

Kalte selvmordsbomberne i London for «de fantastiske fire».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppledelsen i britisk påtalemakt møttes nå i helgen for å diskutere tiltak mot ekstreme britiske islamister, skriver The Daily Telegraph i dag (krever registrering).

Det er tre personer som peker seg ut, ifølge avisen. Omar Bakri Mohammed, Abu Izzadeen og Abu Uzair.

OMAR BAKRI MOHAMMED ledet av den nå nedlagte gruppen al-Muhajiroun («Emigrantene»). Nå leder han gruppen «Frelsersekten», som har som mål å få heist et islamsk flagg over den britiske statsministerboligen i Downing Street nr. 10.

Forrige uke sa Bakri at han ikke ville varsle politiet hvis han fikk vite om planer om nye bombeangrep. Han beskrev seg selv som «meget glad» etter den første bombeaksjonen, og skal ha omtalt selvmordsbomberne som «de fantastiske fire».

Bakri, syrisk statsborger og sjubarnsfar, skal ifølge Times ha levd på trygd i 18 år. Han har tidligere blitt etterforsket for mulig oppviglende uttalelser, men ble ikke tiltalt.

I et lukket møte der avisens reporter var tilstede «undercover», skal han ha sagt at tornadoen som nylig rammet Birmingham var guddommelig hevn for arrestasjonen av en bombemistenkt i byen. Reporteren, som har fulgt gruppen i to måneder, var vitne til at medlemmer av sekten brutalt banket opp en muslim som utfordret gruppens synspunkter.

Les mer om Bakri her.

ABU IZZADEEN leder «frelsersektens» søsterorganisasjon al-Ghurabaa («De Fremmede»). Den britiskfødte ekstremisten omtalte selvmordsbomberne i London som «hellige krigere» som ville få folk til å «våkne opp og kjenne lukten av kaffe».

I forrige uke gikk han ut og hevdet Osama bin Laden var villig til å inngå en våpenhvile med Storbritannia.

«Jeg er sikker på at om du spør de som døde 7. juli om vi burde forhandle med Osama bin Laden, så ville de si ja, for å få sine liv tilbake, for at de kunne redde seg fra det brennende infernoet under jorda». Izzadeen har også uttalt at han ikke føler noen tilhørighet til det britiske samfunnet.

ABU UZAIR skal også tilhøre «Frelsersekten». Han uttalte til BBC etter angrepet at muslimer i Storbritannia ikke lenger hadde noen «sikkerhetspakt» med resten av det britiske samfunn.

- Vi lever ikke i fred med dere lenger, sa han til tv-kanalen.

STERKE ORD altså. Britiske myndigheter jobber nå med å innføre nye lover for å kunne utvise ekstremister. I mellomtiden har altså påtalemyndigheten bestemt seg for å se om disse tre, og eventuelt andre ekstremister, kan ha gjort seg skyldige i forræderi (se faktaboks). Påtalemyndighetene vurderer også ifølge The Telegraph å sikte de tre for oppfordring til forræderi, oppfordring til drap og oppfordring til å holde tilbake informasjon politiet trenger.

EKSTREMIST: Omar Bakri Mohammed drømmer om et islamsk flagg over Downing Street nr. 10.