«Førrbanna hæstkuk»

Sa mann til UP-betjent. Det burde han ikke gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 22-åringen ble nemlig i Salten tingrett dømt til 18 dagers betinget fengsel etter det voldsomme utbruddet. I tillegg må han betale 3000 kroner i bot og 2000 i saksomkostninger, melder Avisa Nordland.

Aktor la ned påstand om 24 dagers fengsel og 6000 kroner i bot for trusler mot offentlig tjenestemann.


Det var en søndagskveld i februar i år at den arme UP-betjenten på Fauske i Nordland fikk gjennomgå. Og det var ikke første gang.


Ville avskilte bilen

Men altså: Denne dagen oppdaget UP-betjenten 22-åringen ute på veien med kun parklys og tåkelys tent på bilen. Han var klar for å skrive ut et forenklet forelegg da bileieren satte seg totalt på bakbeina. Han nektet. Og verre ble det da UP-betjenten ville avskilte bilen, som viste seg å være begjært avskiltet.

Da sprakk 22-åringen.

Illsint ba han polititjenestemannen reise til helvete, og kalte ham både «førrbanna hæstkuk» og «idiot». Deretter skal han ha truet med å slå politimannen flat og hive han vekk fra bilen hvis han prøvde å avskilte den.

Truslene gjorde at UP-betjenten ikke tok sjansen på å avskilte bilen alene.

Summa summarum mente Salten tingrett dette var nok til å dømme mannen.

I klammeri før

22-åringen har innrømmet at han hadde mest lyst å trø politimannen ned i en snøskavl.

12 dager tidligere skal samme 22-åring ha kalt samme politimann «idiot» og «du er ikke rett i hodet», men for dette ble han frifunnet.

Men «hæstkuk» var altså over streken. Og det er ikke første gang.

I 2003 ble en 35-årig mann i Fredrikstad dømt for å ha brukt samme skjellsord mot en politimann.


Godkjent på Helgeland

På Helgeland er «hæstkuk» derimot godkjent i opphetede diskusjoner. I 1997 ble en 55-åring frikjent etter å ha brukt det omstridte ordet til en polititjenestemann på Dønna. Retten mente den gang at kraftuttrykket var å anse som dagligdags, og derfor ikke var straffbart.

På Karmøy er det noe strengere. «Tullekuk», fikk en lensmannsbetjent høre, og mannen som kom med de bevingede ord måtte ut med 2500 kroner i bot. «Trekuk» kostet en mann i Troms 500 kroner etter at han skjelte ut lensmannen som krevde NRK-lisens.

I hovedstaden bør du være yderst forsiktig med hva du kaller politiet: Folk er dømt for både «ape», «idiot» og «dust». Heller ikke «jævla pingle» er tolerert.

Så moralen må være: Vokt dine ord når onkel politi er i nærheten. Ellers kan det koste deg dyrt.

FIKK HUDEN FULL:</B> En mann fra Fauske er dømt for å ha kalt en polititjenestemann for en «førrbanna hæstkuk».