Forretningsfører stakk oljerabatten i egen lomme

Stiftelsen Kaare Berg kjøpte inn fyringsolje for hundretusenvis av kroner på vegne av Åsulv Edland og de andre beboerne i en bygård i Oslo. De beholdt selv halvparten av oppnådd rabatt - uten å fortelle beboerne! Nå må stiftelsen betale tilbake 333000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiftelsen eier et selskap som i flere år var forretningsfører for en bygård i Harald Hårfagres gate på Majorstua i Oslo. En av oppgavene var å kjøpe inn fyringsolje for beboerne i bygården. Siden bygården behøvde i overkant av 100000 liter i året, fikk man kvantumsrabatt. Selskapet Kaare Berg AS beholdt selv halvparten av rabatten. I 1997 utgjorde dette hele 56000 kroner. Da beboerne oppdaget dette, sparket de forretningsføreren. I tillegg krevde de rabatten tilbakebetalt - med renters rente.

Bør sjekke

- Vi mente at denne rabatten tilhørte oss, ikke forretningsfører. Det var jo vi som kjøpte olja. De bare bestilte den for oss, sier styreformann i bygården, Thomas Zandjani. I sommer vant beboerne en knusende seier i retten. Selskapet må tilbakebetale hele 332850 kroner.

- Nå bør beboere i andre bygårder sjekke om deres forretningsfører har gjort liknende ting, sier Åsulv Edland fra NRK, som sitter i styret.

Tjente grovt

Tidligere eide Kaare Berg AS alle leilighetene i bygården. Etter hvert solgte de seg ned og eier nå 30 av 80 leiligheter. Firmaet fortsatte å være forretningsfører for sameiet.

- Kaare Berg AS mottok et honorar som forretningsfører på 40000 kroner årlig, men tjente faktisk mer på oljerabatten, sier styreleder Zandjani.

- Hva var begrunnelsen fra Kaare Berg AS?

- De hevdet at de oppnådde spesielt bra betingelser siden de forhandlet på vegne av mange bygårder. Derfor skulle de beholde halve rabatten. Men da vi sa opp kontrakten med forretningsfører, gikk vi ut og hentet inn nye anbud på olja. Da fikk vi faktisk enda billigere tilbud , avslutter Zandjani.

Kritikkverdig praksis

Advokat Dag Stadheim har skrevet «Håndbok for styremedlemmer i boligselskaper»:

- Jeg reagerer med forundring over forretningsførers praksis i dette tilfellet. En slik ordning krever en hjemmel i avtalen mellom bygården og forretningsfører, sier han.

Administrerende direktør Bjørn Greaker i stiftelsen ønsker ikke å kommentere saken.