TILTALT: Mannen nekter straffskyld.
TILTALT: Mannen nekter straffskyld.Vis mer

Forretningsmann (48) fra Oppland tiltalt for grovt bedrageri og falsk forklaring om to milliarder euro

Lurte ifølge Økokrim et irsk ektepar til å investere i forprosjekt til trikkeanbud i Skopje i Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forretningsmann (48) fra Oppland er tiltalt for grovt bedrageri av 500 000 euro fra et irsk ektepar, og for uriktig ha forklart i retten at han hadde to milliarder euro på en britisk bankkonto.

- Tiltalen dreier seg om grovt bedrageri og falsk forklaring, sier Trude Stanghelle, førstestatsadvokat i Økokrim.

Økokrim mener mannen i juni og august lurte ekteparet til å først overføre 200 000 euro, så et nytt beløp på 300 000 euro.

Pengene skulle være sikkerhet for lån i forbindelse med et anbud på trikketjenester i Skopje, hovedstaden i Makedonia.

Verdiløst verdipapir

I tiltalen heter det at ekteparet ble forespeilet at det ikke var noen risiko for tap, at det var sikkerhet i verdipapirer og at de skulle få høy avkastning. I realiteten kunne ikke prosjektet gjennomføres, midlene var ikke sikret og det forsikrede verdipapiret var uten verdi, ifølge Økokrim.

- Vi mener det er et typisk investeringsbedrageri, sier Stanghelle.

Den daglige lederen er også tiltalt for å ha gitt Gjøvik tingrett uriktige opplysning i en konkurssak: .

I forbindelse med en konkursbehandling la han fram en erklæring om at et av selskapene hans hadde to milliarder euro på en konto hos HSBC Bank i London. Dette stammet angivelig fra salg av et andel i et amerikanskregistrert cruiseselskap. Et selskap som bostyrer, advokat Arne B. Krokeide, fant at mannen selv var registrert som innehaver av. Han opplyste at det ikke var i drift i selskapet, at det ikke hadde noen skip, heller ikke under bygging, heter det i boinnberetningen.

Nekter straffskyld

Nå er han altså tiltalt for å ha forklart seg falskt om milliardbeløpet.

Mannen nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer, advkoat Caterina Håland Gaeta.

- Han har hele tiden sagt at han er uskyldig, og ser fram til å kunne få bevist sin uskyld i retten, sier Gaeta til Dagbladet.

Mannen ble pågrepet på Gardermoen i november 2014. Da hadde han en billett til Hongkong via Danmark, og en nøkkelring med koder til flere norske og utenlandske banker, samt en rekke dokumenter og vitnemål. Mannen hadde nylig fått pass, men fikk da også beskjed om at han ikke kunne forlate landet uten samtykke av retten, fordi han var under konkursbehandling etter at han ble slått personlig konkurs.

- Mye av pengestrømmene i saken har tilknytning til Hong Kong, sier førstestatsadvokat Stanghelle.

Saken er berammet til oktober. Forsvarer Gaeta mener det uheldig at etterforskningen har tatt så lang tid, og at det er så lenge til saken skal opp for retten.

Førstestatsadvokat Stanghelle sier en av grunnene til at det har tatt tid, er at den nå tiltalte mannen mente 7000 e-poster politiet hadde tatt beslag i var advokatkorrespondanse som de ikke kunne ta beslag i. Spørsmålet gikk til tingretten, som oppnevnte en rettslig medhjelper, som måtte gå gjennom alle e-postene for å vurdere hva som kunne gis til Økokrim.