Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betaler burka-bøter

Forretningsmannen reiser til Danmark for å betale burka-bøter

- Jeg vil alltid forsvare frihet.

BETALER BØTER: Nekkaz har allerede betalt en rekke bøter for nikab-kledde kvinner i Frankrike og Belgia. Her er han sammen med to søstre han betalte bøter for i Brussel, 17. august 2011. Foto: NTB Scanpix
BETALER BØTER: Nekkaz har allerede betalt en rekke bøter for nikab-kledde kvinner i Frankrike og Belgia. Her er han sammen med to søstre han betalte bøter for i Brussel, 17. august 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rachid Nekkaz (46) har allerede skapt overskrifter i en rekke land for å ha betalt bøter for tildekkede kvinner i en rekke land.

Nå reiser han til Danmark i september for å betale bøtene for kvinner som blir bøtelagt for å bryte tildekningsforbudet i landet, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Holder løftet

Allerede i mars gikk Nekkaz ut for å fortelle at han kom til å betale for de danske kvinnene som ble bøtelagt, og nå innfrir han det løftet.

- Jeg vil være i København for å betale alle bøtene, og det vil jeg heretter gjøre hver eneste måned. Selv om jeg er imot nikab, vil jeg alltid forsvare retten til frihet over hele verden. Friheten til å bære en nikab, og friheten til å gå uten en nikab, forteller han til nyhetsbyrået.

Tildekningforbudet i Danmark trådte i kraft 1. august, og lørdag 4. august ble den første boten på 1000 kroner utdelt. Ved en eventuell gjentakelse vil størrelsen på boten stige, og kan ved fjerde overtredelse ende på 10 000 kroner.

Betalt i flere år

Det å betale bøter er ikke noe nytt for den fransk-algeriske forretningsmannen. Han har tidligere kommet med det samme tilbudet i land som Belgia, Sveits, Nederland, Frankrike og Tyskland.

Nekkaz hevder selv å ha betalt 1538 bøter til nå, og beløpet skal til sammen ha oversteget flere millioner kroner.

- Det er ingen grenser for hvor mange bøter jeg vil betale. Det er ingen grenser for frihet, sa Nekkaz den gang.

Han var kjapt ute med å reagere da Folketinget i Danmark skulle stemme over lovforslaget tidligere i år.

- Danmark er kjent for å være et land med frihet og toleranse, men nå har regjeringen deres bestemt seg for å stemme mot disse prinsippene, sa han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

SKJENNEPREKEN: Paulina Hansons «burka-stunt» førte til at den australske justisministeren George Brandis ga den konservative politikeren en skjennepreken foran et fullsatt senat. Video: NTB Scanpix Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/her-stiller-hoyrepopulisten-opp-i-parlamentet-med-burka-sa-tar-det-av-i-salen/68579536 Vis mer

Selv mener han at bruk av nikab vil gjøre det vanskeligere for muslimske kvinner å bli integrert i europeiske land, men mener likevel at det han gjør er en prinsippsak.

Vurderer fengselsstraff

Danske politikere misliker at Nekkaz vil betale nikab-bøtene. De antyder nå fengselsstraff for kvinner som bryter tildekkingsforbudet, som følge av initiativet, melder NTB.

Tirsdag uttalte Venstres innvandringspolitiske talsmann, Marcus Knuth, at regjeringen vil vurdere å innføre en «mild» fengselsstraff for gjentatte overtredelser.

– Det skal vi ikke bestemme nå. La oss først se om han betaler bøtene, og om justisdepartementet kan hindre ham i å gjøre det, sier Knuth, som også nevner samfunnstjeneste som en mulig straff.

Støtter også burkini

I 2016 var det en del bråk rundt de franske byene Cannes, Villeneuve-Loubet og Sisco, da de alle innførte forbud mot bruk av burkini på strendene sine. Også her gikk Nekkaz tydelig ut mot forbudet.

I august 2016 sa han seg villig til å betale bøtene som kvinnene i den aktuelle byene ville få.

Statsministeren i Frankrike begrunnet forbudet med at draktene strider med franske verdier, og at de er basert på «kvinneslaveri».

Sara Silvestri, professor i religion og politikk ved City University i London, mener på sin side at slike lover i vesten er akkurat det ekstremistene ønsker.

- Al-Qaida og den såkalte islamske stat jubler hver gang vestlige land gir dem ammunisjon til å si at Vesten stigmatiserer muslimer. Effekten av lover som dette er at muslimer føler seg marginalisert. I det lange løp kan følelsen av å være uvelkommen påvirke evnen og viljen til å integrere seg, noe som igjen kan føre til at de trekker seg ut og havner i radikale miljøer, forklarte hun.

Frankrike var også det første europeiske landet som innførte forbud mot burka og nikab på offentlige steder.