Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forretningspartner føler seg misbrukt i korrupt Yara-utbetaling

Forretningsmannen Andreas Zivy i Sveits er «ekstremt rasende».

INN PÅ TEPPET: Yara-toppene Bernt Reitan og Jørgen Ole Haslestad måtte i går redegjøre for korrupsjonssaken i gjødselgiganten for næringsminister Monica Mæland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Yara-toppene Bernt Reitan og Jørgen Ole Haslestad måtte i går redegjøre for korrupsjonssaken i gjødselgiganten for næringsminister Monica Mæland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ekstremt rasende. Dette har gjort alvorlig skade for våre forretninger, sier Andreas Zivy, som sitter i ledelsen for firmaet Nitrochem Distribution AG i Sveits.

Næringsminister Monica Mæland uttrykker derimot full tillit til Yara-ledelsen, etter et møte med konserndirektør Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan i departementet i går.

Zivy og Nitrochem får nå mye og uønsket oppmerksomhet på grunn av en utbetaling firmaet forskutterte for den norske gjødselprodusenten Yara i 2007.

- Ante ingenting Ifølge Økokrim-forelegget på 295 millioner kroner som Yara nå har godtatt, betalte Nitrochem 1,5 millioner amerikanske dollar til en Sveits-konto disponert av sønnen til Libyas daværende oljeminister Shukri Ghanem.

Ifølge Økokrim var dette bestikkelsespenger i forbindelse med at Yara forhandlet med Libyas statsoljeselskap om produksjon av gjødsel.

- Vi hadde ingen anelse om at Ghanem var mottakeren. Vi hadde ingen anelse om formålet med betalingen, og hvis vi hadde visst det hadde vi ikke gjort det, sier Zivy til Dagbladet.

- Ble utnyttet Andreas Zivy sier at Nitrochem på det tidspunktet hadde full tillit til Yara.

- De oppga ingen grunn, men sa at «vi har en presserende utbetaling å gjøre, kan dere gjøre det for oss?», sier Zivy. Han forteller at pengene omgående skulle refunderes.

- Vi tenkte ikke engang to ganger før vi gjorde utbetalingen, og flere år senere kommer det fram at vi har blitt utnyttet til ulovlige formål, sier han.

Da Nitrochem senere fikk utbetalingen refundert, ble det ifølge Økokrim skjult ved hjelp av overfakturering.

- Belastende Verken Andreas Zivy eller andre i Nitrochem husker hvem i Yara det var som tok kontakt .

VISSTE IKKE: - Vi hadde ingen anelse om formålet med betalingen, og hvis vi hadde visst det hadde vi ikke gjort det, sier Andreas Zivy til Dagbladet.
VISSTE IKKE: - Vi hadde ingen anelse om formålet med betalingen, og hvis vi hadde visst det hadde vi ikke gjort det, sier Andreas Zivy til Dagbladet. Vis mer

- Vi hadde kontakt på toppnivå, med fem-seks personer som vi stolte på og hadde gjort forretninger med i mange år. Det kan ha vært hvem som helst av dem.

Zivy sier at den sveitsiske etterforskningen fortsatt pågår, men at ingen hittil har blitt tiltalt. Han tror ikke noen i Nitrochem er mistenkt, men sier at saken likevel har vært svært belastende.

- Vi vil ta kontakt med Nitrochem for å ha en dialog for å se om vi kan få en felles forståelse for hva som har skjedd, sier kommunikasjonsdirektør Bernhard Stormyr i Yara i en kommentar til Dagbladet.

- Skuffet - Først og fremst har etterforskningen vært en belastning. Vi har måttet dra til Bern og svare på spørsmål og gi fra oss dokumenter, og det har tatt veldig mye tid og slitt veldig på nervene, og så har vi hatt avisartikler som har skadet ryktet vårt, sier Andreas Zivy.

- Vi er veldig skuffet over Yaras oppførsel, legger han til.

Hele Norges coronakart