- Forrige gang ba vi om 50 milliarder, nå vil vi ha mer

Kongolesisk regjeringsadvokat varsler nytt gigantkrav mot Norge.

VIL FREMME NYTT KRAV MOT NORGE: Dommeren i forrige rettsrunde i Kongo, slo fast at Joshua French og Tjostolv Moland var norske spioner. Nå varsler Kongos regjeringsadvokat et nytt pengekrav mot staten Norge.  Arkivfoto: SCANPIX
VIL FREMME NYTT KRAV MOT NORGE: Dommeren i forrige rettsrunde i Kongo, slo fast at Joshua French og Tjostolv Moland var norske spioner. Nå varsler Kongos regjeringsadvokat et nytt pengekrav mot staten Norge. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KISANGANI (Dagbladet): Staten Kongo kommer til å opprettholde sitt krav mot Norge om en giganterstatning, som følge av Joshua French og Tjostolv Moland påståtte spionvirksomhet i landet.

Kongos regjeringsadvokat Justin Molima kom i dag fra Kinshasa for å delta i ankesaken mot de to dødsdømte nordmennene.

Ankesaken skulle startet igjen klokka ni i dag, men har blitt kraftig forsinket på grunn av voldsomt regnvær i området.

I halv tolv-tiden i formiddag ble det sendt en bil for å hente French og Moland i fengslet og frakte dem til rettssalen.

Krever mer
Molimas oppgave blir å ivareta Kongos interesser i saken.

- Sist gang, i forrige runde, ba vi om 50 milliarder dollar. Nå vil vi be om mye mer, sier regjeringsadvokaten til Dagbladet.

Han ønsker på nåværende tidspunkt ikke å svare på ytterligere spørmål om hva Kongo legger til grunn for sitt erstatningskrav.

- Dere får vente til rettssaken for å få vite bakgrunnen for hvorfor vi krever så mye mye penger.

Gigantkrav
Under sluttprosedyren i forrige rettsrunde, krevde Kongo staten Norge og de tiltalte for svimlende 50 milliarder dollar - eller 300 milliarder kroner.

I tillegg beløper kravene fra den dreptes familie, fagforeningen hans, vitnene og eieren av bilen som ble brukt, seg til 41 millioner dollar - 250 millioner kroner.

Kongo begrunner sitt krav med at Moland og French skal ha handlet på oppdrag for Norge, siden de har tjenestegjort i Garden.

- Siden Norge har benyttet de tiltalte i sin kongelige vaktgarde, er tilknytningen til Norge åpenbar, sa Den kongolesiske statens advokat Jean Nakombo Mandjo under sin sluttprosedyre.

Moland og French ble dømt til å betale gigantiske beløp til Kongo, de etterlatte av drapsoffer Kasongo samt fagforeningslederen og arbeidsgiveren hans.

Manglende bevis
Ankesaken mot de de draps- og spionasjedømte nordmennen startet på tirsdag.

Moland og French erklærte seg ikke skyldig på alle punkter.

- Vi er ikke spioner, vi er ikke kriminelle vi er ikke drapsmenn, svarte French på spørsmålet om hvorfor de har anket.

Nordmennenes advokat Guiallaume Likwala påpekte flere feil i den forrige dommen. Han understreket også at flere forhold som slås fast i dommen ikke er underbygget med bevis, for eksempel påstanden om at det var Moland som skjøt.

Ba om utsettelse
Advokaten, som representerer enka etter sjåfør Abeidi Kasongo og vitnene til hendelsen, krevde raskt at anken skulle avvises, siden denne, ifølge ham, ikke inneholder påstander om konkrete feil i den første dommen.

- Nordmennenes advokat skulle ha presentert disse protestene skriftlig før saken kom opp, sa advokaten.

Denne klagen ble imidlertid avvist av dommeren. Det førte til at aktor Oberst Jacob Samwaka ba om mer betenkingstid.

NYTT KRAV MOT NORGE: Dommen i første runde i Kongo-saken slo fast at French og Moland var i landet på oppdrag fra Norge. Det ble underbygget med at begge har tjenestegjort i Garden og hadde med seg identifiseringskort fra det norske forsvaret.  Regjeringsadvokat Maitre Justin Molima varsler at staten Kongo skal fremme et nytt og høyere krav mot Norge. Foto: TORE BERGSAKER
NYTT KRAV MOT NORGE: Dommen i første runde i Kongo-saken slo fast at French og Moland var i landet på oppdrag fra Norge. Det ble underbygget med at begge har tjenestegjort i Garden og hadde med seg identifiseringskort fra det norske forsvaret. Regjeringsadvokat Maitre Justin Molima varsler at staten Kongo skal fremme et nytt og høyere krav mot Norge. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer

- Hvis det er slik at det skal sees helt bort fra den forrige dommen, trenger aktoratet noe tid på å analysere situasjonen, sa han og ba om at videre rettsforhandlinger skulle utsettes til i dag.

Dommeren ba nordmennenes advokat om å legge fram et skriftelig dokument der han gjennomgår alle påstandene om feil i den forrige dommen.

- Tror ikke på frifinnelse
Andre Kibambe som representerte de to nordmennene under den første rettsbehandlingen av saken, er ikke lenger del av forsvaret.

Furuholmen er leid inn av en anonym person for å hjelpe de to nordmennene, blant annet ved å legge press på norske myndigheter, og ved å samtale med deres Kongolesiske forsvarer.

Furuholmen har selv sagt at han ikke tror det er mulig for nordmennene å bli frikjent for drapet.

Moland og French anket dødsdommen de ble idømt 8. september i år.

Aktor Roger Wavara, som førte saken i første rettsrunde, skal lede aktoratet også i ankesaken.

Verken Moland og French ville uttale seg til retten under den første behandlingen av saken.

De har, etter råd fra advokat Furuholmen, bestemt seg for å besvare rettens spørsmål i ankesaken.

Dagbladet er på plass i Kongo og følger rettssaken.

PENGEKRAVENE:

• Den kongolesiske staten krever Moland og French, samt den norske staten, for 50 milliarder dollar - 300 milliarder kroner.

• Den drepte sjåførens familie og fagforeningsleder krever til sammen 20 millioner dollar - 121 millioner kroner.

• De to vitnene som var med i drapsbilen, krever 10 millioner dollar hver - til sammen 121 millioner kroner.

• Eieren av drapsbilen krever erstatning for tapet av sjåfør Kasongo, 1 million dollar (6,1 millioner kroner), samt kompensasjon for bilen - 400 dollar per dag. For tida er summen på 45 000 dollar, eller 274 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer