FJORTEN OMKOMMET: 14 personer er allerede bekreftet omkommet under tyfonen Mangkhut, som traff Filippinene natt til lørdag lokal tid. Vindkastene ble da målt til 70 meter per sekund. Foto: NTB Scanpix
FJORTEN OMKOMMET: 14 personer er allerede bekreftet omkommet under tyfonen Mangkhut, som traff Filippinene natt til lørdag lokal tid. Vindkastene ble da målt til 70 meter per sekund. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tyfonen Mangkhut

Forrige gang en tyfon med denne styrken traff land, døde 7000

Nå har den kurs mot Hongkong.

Fjorten personer er bekreftet omkommet etter at tyfonen Mangkhut rammet Filippinene natt til lørdag lokal tid. Myndighetene frykter at tallet vil stige, melder BBC.

De fleste omkomne skal ha omkommet i ras og bygnings-kollapser, opplyser Francis Tolentino, en rådgiver for Filippinenes president, til NTB.

Blant dem som har mistet livet i tyfonen er det en baby, et større barn, og to andre som skal ha mistet livet i et jordskred. Ei annen jente skal også ha druknet, og en sikkerhetsvakt skal ha havnet under en vegg som kollapset.

Lederen for sivilforsvaret på Filippinene, Ricardo Jalad, advarer om at antallet døde kommer til å stige.

Frykter flere dødstall

VENTER FLERE DØDSFALL: Myndighetene på Filippinene frykter at dødstallene vil stige når de får oversikt over situasjonen. Foto: NTB Scanpix
VENTER FLERE DØDSFALL: Myndighetene på Filippinene frykter at dødstallene vil stige når de får oversikt over situasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Orkanen Florence, som de siste dagene har herjet langs kysten av USA, ble nedgradert til laveste nivå, med kategori en, før den traff kysten.

Mangkhut har foreløpig blitt gradert til nivå fire. Det er den sterkeste tyfonen som har truffet land på Filippinene siden tyfonen Haiyan i 2013. Den gangen døde mer enn 7000 mennesker.

Den gang ble nærmere fire millioner mennesker tvunget ut av hjemmene sine, og flere av de overlevende gikk tom for vann, mat og medisiner kort tid etter at stormen hadde gitt seg.

Nå er flere i krisesentrene lettet over at ikke flere har dødd i den tropiske stormen Mangkhut.

- Vi ventet oss det verste fra denne stormen. Jeg ba til Gud, og håpet vi ville slippe mange dødsfall, og jeg tror mange på Filippinene lærte mye etter katastrofen med Haiyan. Det å være mer forberedt, og få tidlige varsler, kan virkelig gjøre en stor forskjell, sier talsmannen for National Disaster Risk and Reduction Management Council, Edgar Posadas, til CNN.

I forkant av uværet var mange tusen mennesker blitt evakuert fra de mest utsatte stedene, likevel er det en bekymring for at dødstallet vil stige på Filippinene når myndighetene får mer oversikt over situasjonen. Tyfonen etterlater seg store ødeleggelser, og flere jordras.

Kurs mot Hongkong

Tyfonen har nå satt kursen mot Hongkong og den sørlige delen av Kina. Tyfonen kan bli den sterkeste som har rammet Hongkong på seksti år, melder CNN.

Den kinesiske storbyen kan oppleve store nedbørsmengder og sterke vinder på søndag morgen lokal tid, som deretter vil øke i styrke gjennom dagen, og ikke roe seg ned før på mandag morgen.

Flere innbyggere som bor i lavtliggende terreng har allerede blitt evakuert til andre områder.

STORE ØDELEGGELSER: Tyfonen etterlater seg store ødeleggelser etter å ha herjet i Filippinene. Foto: NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Tyfonen etterlater seg store ødeleggelser etter å ha herjet i Filippinene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre innbyggere har forberedt seg på uværet. De har teipet igjen vinduet, lagt fram sandsekker, og laget beskyttelsesanretninger ved hjelp av bambusstokker. Myndighetene har også bedt innbyggerne om å holde seg innendørs, melder BBC.

- Alle er redd for tyfonen her. De er veldig redde, forteller en butikkeier i den kinesiske byen til nyhetsbyrået.

Store ødeleggelser

Etter å ha rammet Hongkong vil uværet bevege seg videre vestover, før det til slutt vil løses opp over den nordlige delen av Vietnam. De store nedbørsmengdene kan også føre til store oversvømmelser i Vietnam.

På Filippinene jobber nå redningsarbeidere med å fjerne skrot fra hovedveiene. Strømmen og telenettet er også nede i store deler av landet, noe som gjør det vanskelig å kontakte flere avsidesliggende områder for å vurdere skadeomfanget.

Tuguegarao flyplass nord på Filippinene, en svært viktig flyplass for landet, har også blitt alvorlig skadet. Noe som kan gjøre det vanskelig å motta humanitær hjelp for deler av landet.

Røde Kors i Filippinene har allerede sendt ut 30 000 hjelpearbeidere som skal hjelpe mennesker rammet av tyfonen.