Forrige gang USA ble stengt, hadde Lewinsky sex med Clinton

Da staben til presidenten ble permitert - snek sekretær Lewinsky frem på det ovale kontor.

 LIKE ETTER:  Dette er det offisielle bildet som ble tatt av Det hvite hus 17. novemer i 1995. Det er to dager etter at Monica Lewinsky, ifølge henne, skal ha hatt oralsex med president Bill Clinton for første gang. Foto: AP.
LIKE ETTER: Dette er det offisielle bildet som ble tatt av Det hvite hus 17. novemer i 1995. Det er to dager etter at Monica Lewinsky, ifølge henne, skal ha hatt oralsex med president Bill Clinton for første gang. Foto: AP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært noen dramatiske dager i Capitol Hill, som kan få katastrofale følger for deler av USAs befolkning.

Representantenes hus i Kongressen, hvor republikanerne har flertall, nekter å stemme for en ny budsjettavtale uten at Obamas helsereform, Obamacare, utsettes i et år. Det nekter Obama å godta, dermed er USA på full fart inn i en såkalt «Government Shutdown».

Nå er USA «stengt», over én million er tatt ut i permisjon - uten lønn, en rekke nasjonalparker og severdigheter er stengt og amerikanerne kan ikke sende inn søknader om uføretrygd - blant annet.

Det er over 17 år siden forrige «shutdown» og nå mimrer amerikanske medier tilbake til forrige gang politikerne ikke ble enige i Representantenes hus.

Monica Lewinsky-skandalen Året er 1995, kalenderen viser 14. november. Bill Clinton er president i USA. Politikerne biter negler, det er en tydelig nervøs stemning i Kongressen som ser at det ikke blir noen enighet om statsbudsjettet.

Det er ingen annen løsning enn å gå inn i en «Shutdown». Den politiske krisa er et faktum.

På grunn av den politiske uenigheten blir mange i staben til Det hvite hus permittert. Dermed får de frivillige, ubetalte politiske assistentene en relativt enkel tilgang til presidenten.

 NORGESBESØK:  Monica Lewinsky er her fotografert under sitt Norges-besøk for å promotere sin bok om forholdet med den tidligere amerikanske presidenten. Foto: NTB Scanpix.
NORGESBESØK: Monica Lewinsky er her fotografert under sitt Norges-besøk for å promotere sin bok om forholdet med den tidligere amerikanske presidenten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

En av de assistentene heter Monica Lewinsky.

«Kan jeg kysse deg?» Det holdes et stabsmøte dagen etter i vestfløyen til Det hvite hus og presidenten får øyekontakt med Lewinsky. Ifølge den godt kjente Starr Report, hvor deler av denne historien er hentet fra, er blikkene som blir sendt flørtende.

Litt senere på kvelden går Clinton og Lewinsky «på hverandre» i korridorene for «ente» gang når de skal feire en uformell bursdag for en kollega i staben. Monica og Bill går litt til sides og har en åpenlys flørtende tone. Lewinsky tar flørtingen til nye høyder når hun løfter opp jakka og viser presidenten deler av g-strengen hennes.

Uret viser 20.00 og Monica er på vei til toalettet - underveis passerer hun et forværelse til det det godt kjente «ovale kontor» i Det hvite hus. Der inne sitter Clinton, som vinker Lewinsky inn døra. Monica går, etter litt frem og tilbake, rett på sak og forteller at hun er forelsket i ham.

Turen går videre til hans private kontor.

«Kan jeg kysse deg?», spør presidententen.

«Ja», sier Lewinsky.

 ALLTID HUSKET:  Episoden mellom Bill Clinton og Monica Lewinsky vil alltid bli husket i som et mørkt kapitell i den amerikanske presidenthistorien. Foto: NTB Scanpix.
ALLTID HUSKET: Episoden mellom Bill Clinton og Monica Lewinsky vil alltid bli husket i som et mørkt kapitell i den amerikanske presidenthistorien. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

De kysser og han får telefonnummeret hennes. To timer seinere møtes turtelduene igjen på kontoret hans. De kysser, hun knepper opp jakken sin og begynner å kle av seg. Resten er historie.

«Hadde ikke sex» Det blir i alt ni møter «av dette slaget» mellom Bill og Monica. Noen måneder etter at den 28 døgn lange «Shutdownen» blir Lewinsky omplassert til en jobb i Pentagon av sin sjef. Hennes kollegaer synes hun tilbringer for mye tid med presidenten.

Etter hvert som Lewinsky kommer tilbake til hverdagen og har mindre kontakt med presidenten, forteller hun om sitt forhold til en kollega, som videre tipser en nyhetsredaktør. Etter litt fram og tilbake publiseres historien på nettavisen Drudge Report og historien blir gravet fram.

Seinere forklarte Clinton, som de fleste kjenner til, at han aldri hadde sex med Monica Lewinsky - bare for å gjøre det hele enda litt verre.

Det er for øvrig ingen fare for at dette vil skje igjen - for nå blir også assistentene permittert under en «Shutdown».

 «STENGT»:  Barack Obama har noen hektiske dager. Nå er USA «stengt», over én million er tatt ut i permisjon - uten lønn, en rekke nasjonalparker og severdigheter er stengt og amerikanerne kan ikke sende inn søknader om uføretrygd - blant annet. Foto: NTB Scanpix.
«STENGT»: Barack Obama har noen hektiske dager. Nå er USA «stengt», over én million er tatt ut i permisjon - uten lønn, en rekke nasjonalparker og severdigheter er stengt og amerikanerne kan ikke sende inn søknader om uføretrygd - blant annet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer