Sen. Mitt Romney, R-Utah, leaves a Republican luncheon on Capitol Hill in Washington, Thursday, June 4, 2020. (AP Photo/Susan Walsh)
Sen. Mitt Romney, R-Utah, leaves a Republican luncheon on Capitol Hill in Washington, Thursday, June 4, 2020. (AP Photo/Susan Walsh) Vis mer

Mitt Romney

Forrige presidentkandidat marsjerte mot Trump

Republikanernes forrige presidentkandidat og nåværende senator, Mitt Romney, tok søndag til gatene i Washington D.C. for å demonstrere mot den republikanske presidenten, Donald Trump.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Senatoren fra Utah, Mitt Romney, ble på et tidspunkt vurdert som Trumps utenriksminister. Men de siste åra er han blitt en av de få tydelige kritikerne i det republikanske partiet. Han var blant annet den eneste republikanske senatoren som stemte for å avsette Trump under riksrettssaken tidligere i år.

Søndag dukket Romney opp blant demonstrantene på Pennsylvania Avenue utenfor Det hvite hus, ifølge Washington Post-reporter Michelle Boorstein på Twitter. Demonstrasjonen var en del av de nå verdensomfattende demonstrasjonene etter George Floyd-drapssaken i Minneapolis mandag for to uker siden.

- Mitt Romney marsjerer nedover Pennsylvania Avenue mot Det hvite hus med omtrent 1000 for det meste evangelisk kristne demonstranter. De roper «black lives matter!» og synger «This Little Light of Mine», skriver hun og legger ved et bilde av Romney.

Mot Trump

Han har også selv lagt ut bilder av seg selv fra demonstrasjonen på Twitter.

- Vi trenger en stemme mot rasisme. Vi trenger mange stemmer mot rasisme og brutalitet. Og vi trenger å reise oss og si at svarte liv betyr noe, sier Romney til NBC News, ifølge Axios.

FEIL SPØRSMÅL: Trump forsøkte å ignorere reporterne som stilte spørsmål om rasisme som han tydeligvis ikke ville svare på. Video: AP Vis mer

Romney er den kanskje den mest framtredende Trump-kritikeren i det republikanske partiet, men den siste tida har også andre reagert mot Trump. Og det er særlig Trumps forslag om å bruke militæret mot demonstrantene som har falt mange tungt for brystet. Den tidligere presidenten, George W. Bush, har gjort det klart at han ikke vil stemme på Trump. Alaska-senator Lisa Murkowski sier at hun «sliter» med å støtte Trump.

Bushs utenriksminister Colin Powell gjorde det søndag klart at han vil stemme på Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, i høstens valg.

- Beveget seg bort

Trump er en fare for demokratiet, og de gjentatte løgnene som kommer ut av Det hvite hus, har svekket USAs omdømme i verden, mener Powell.

– Vi har en grunnlov. Vi er nødt til å følge den grunnloven. Og presidenten har beveget seg bort fra den, sier han i et intervju med CNN.

MØTTES: Like etter at Donald Trump ble valgt i november 2016, møtte han Mitt Romney. Den gangen skal Romney ha vært aktuell som utenriksminister. Til venstre på bildet er Trumps første stabssjef, Reince Priebus. Foto: AP Photo/Evan Vucci
MØTTES: Like etter at Donald Trump ble valgt i november 2016, møtte han Mitt Romney. Den gangen skal Romney ha vært aktuell som utenriksminister. Til venstre på bildet er Trumps første stabssjef, Reince Priebus. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Trumps første forsvarsminister, general Jim Mattis, skrev denne uka en flerrende kritikk mot Trump i The Atlantic. Han beskyldte Trump for å ønske å jobbe aktivt for å splitte befolkningen og drive «umodent lederskap».

Også en rekke andre tidligere militære ledere og nåværende forsvarsminister, Mark Esper, har offentlig advart mot Trumps ønske om å bruke militæret mot USAs egen befolkning.

Trump har foreløpig ikke kommentert Romneys deltakelse i demonstrasjonen i Washington D.C., men andre kritikere har han gått hardt ut mot på Twitter.

DEMONSTRERER: Demonstranter rev søndag 7. juni ned den omstridte statuen av Edward Colston i Bristol. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer