- NÅR DE GÅR LAVT, GÅR VI HØYT: Michelle Obama ble tatt imot med stående applaus på første dag av Demokratenes landsmøte i natt. Video: CNN Vis mer

Forrige uke ble Michelle Obamas tale den store snakkisen. Det ble den i natt også

USAs førstedame hylles for nattas tale der hun gikk ut og støttet Hillary Clinton. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Det store spenningsmomentet på første dag av Demokratenes landsmøte var hva slags beskjed tidligere presidentkandidat Bernie Sanders kom til å gi sine tilhengere.

Oppladningen til landsmøtet har vært preget av sterke protester fra hans tilhengere, spesielt etter e-postlekkasjene som kom i helga.

Den første dagen av møtet hadde også en annen godbit på lur, nemlig en tale fra USAs førstedame Michelle Obama (52).

HYLLET: Publikum fikk utdelt lilla skilt før Michelle Obama holdt sin tale. Foto: AFP PHOTO / Brendan SMIALOWSKI
HYLLET: Publikum fikk utdelt lilla skilt før Michelle Obama holdt sin tale. Foto: AFP PHOTO / Brendan SMIALOWSKI Vis mer

Michelle Obama maktet nemlig å bli den store snakkisen på Republikanernes landsmøte i Cleveland forrige uke. Det skjedde etter at Donald Trumps kone Melania holdt sin tale. Det ble tidlig oppdaget likheter mellom den og Obamas tale fra Demokratenes landsmøte i 2008. Til slutt innrømmet Trump-kampanjen å ha plagiert deler av Obamas tale.

Personlig tale

Da Michelle Obama skulle tale til Demokratenes landsmøte like etter klokka 04.00, var det for å gi sin fulle støtte til Hillary Clinton. Obama-familien er fortsatt svært populære i partiet, og hun mottok stående applaus akkompagnert av lilla «Michelle»-plakater som var delt ut på forhånd.

- Det er vanskelig å tro at det er åtte år siden jeg først kom hit for å snakke om hvorfor min mann burde bli president.

- Jeg fortalte om hans personlighet og overbevisning, verdighet og lidenskap dere har sett hver dag han har vært president.

- Vi har elsket å se våre døtre vokse fra små jenter til unge kvinner.

- Vi har vært opptatt av å beskytte dem i dette uvanlige livet i rampelyset. Vi insisterer på at det hatefulle språket de hører på TV ikke representerer holdningene i dette landet.

- Når andre er slemme eller kommer med fornærmelser, synker du ikke til deres nivå. Når de går lavt, går vi høyt.

Støtte

Hun fortalte videre det demokratiske publikummet hvor viktig hun mente det var å stemme på Clinton i høst.

- Det er ikke Demokrat eller Republikaner vi stemmer for. Venstre eller høyre. Det er hvem som vil ha makt til å forme barna våre de neste fire eller åtte åra.

- I dette valget, er det bare én person jeg stoler på til det oppdraget. Det er vår venn Hillary Clinton.

- Det er mange øyeblikk der Hillary kunne bestemt seg for å gi seg, men er det én ting jeg vet om Hillary, er det at hun ikke gir seg under press. Hun har ikke gitt seg på noe i livet.

Kan ikke kokes ned til 140 tegn

Michelle Obama nevnte aldri Donald Trumps navn i talen, men det var tydelig hva hennes beskjed var til partifellene natt til tirsdag.

- Jeg tenker på hva slags president jeg vil ha for våre jenter og alle våre barn. En som tar det seriøst, og skjønner at presidentens problemer ikke er svart/hvitt og ikke kan kokes ned til 140 tegn. Når du har atomvåpnene foran deg og militæret under deg må du være stødig, balansert og velinformert.

- I dette valget er jeg med henne. Hillary forstår at det eneste som betyr noe som president er å gi landet til barna våre i bedre stand enn det var, sier Michelle Obama.

Obama snakket mye om døtrene sine, og understreket at de nå kan ta det som en selvfølge at en kvinne kan bli president. Hun snakket også om rasespørsmålet og hvordan USA har utviklet seg og at hun hver dag «våkner i et hus bygget av slaver».

Michelle Obama fikk stående applaus og nattas høyeste jubel da hun gikk av scenen.

- Mellom nå og november må vi gjøre det vi gjorde for åtte år siden og fire år siden.

HØRER DU LIKHETEN? Melania Trump brøt tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under Demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter. Video: CNN Vis mer