Presidentvalget i USA

Forrige uke vant Trump valget. Nå tar Obama og Bidens imaginære samtaler av på internett

Hundretusenvis leser, deler og ler. 

2011: USAs president Barack Obama og visepresident Joe Biden har jobbet sammen i snart åtte år. Nå spekulerer mange i hvordan samtalene dem imellom egentlig utspiller seg. Foto: Pete Souza / Zuma Press
2011: USAs president Barack Obama og visepresident Joe Biden har jobbet sammen i snart åtte år. Nå spekulerer mange i hvordan samtalene dem imellom egentlig utspiller seg. Foto: Pete Souza / Zuma PressVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag forrige uke var det klart: Donald J. Trump blir USAs neste president.

Stemmene er ennå ikke ferdig opptalt, og i skrivende stund har Hillary Clinton fått over 650 000 flere stemmer enn landets nye president.

Likevel vant Trump valgmennene han trengte for å sikre sin plass i Det hvite hus.

Siden valgnatta har flere og flere memer funnet veien til Twitter.

Forholdet mellom Barack Obama og visepresident Joe Biden har for dem som har lest de imaginære samtalene framstått som ekstremt humoristisk.

Tidligere har «samtalene» handlet om alt mellom himmel og jord. Den siste uka har temaet imidlertid vært det samme: Donald J. Trump, med innslag av Trumps visepresident Mike Pence.

Omtalt som en av de mest innflytelsesrike

73 år gamle Biden har fulgt Obama gjennom snart åtte år i Det hvite hus. Joe Biden er utdannet jurist ved Syracuse University College of Law. Tidligere har han blant annet sittet som seniorsenator for Delaware for Demokratene.

«En vanlig tanke er at visepresidenter er viktigte fordi de er 'et hjerteslag unna presidentskapet.' Men moderne visepresidenter er viktige av en helt annen grunn: I løpet av de siste 40 årene har visepresidentene blitt en del av den innerste sirkelen i Det hvite hus, som seniorrådgivere og feilsøkere for presidenten, og bevisene tyder på at denne endringen er permanent», skrev Joel Goldstein, professor i juss og forfatter av boka The White House Presidency: The Path to Significance, Mondale to Biden, i et innlegg publisert av Washington Post i juli.

I forbindelse med den siste ukas enorme omfang av memer, skriver den amerikanske avisa nå at Biden har blitt omtalt som en av USAs mest innflytelsesrike visepresidenter gjennom historien.

Livet har ikke alltid vært lett for Biden-familien. I 1972 mistet Joe Biden sin første kone og datteren Amy Biden i en bilulykke. I mai i fjor døde visepresidentens eldste sønn av hjernekreft.

«Hele Biden-familien er ufattelig triste. Vi vet at Beaus ånd vil leve videre i oss alle, spesielt hans tapre kone Hallie og de to vidunderlige barna, Natalie og Hunter. Han kjemet mot hjernekreft med samme integritet, mot og styrke, som han viste hver dag», skrev Biden i en uttalelse i forbindelse med dødsfallet.

- Jeg bare tuller

Den siste tida er det imidlertid Bidens personlighet som har fanget folks oppmerksomhet.

Og selv om de konstruerte samtalene mellom visepresidenten og presidenten nok aldri hadde utspilt seg i virkeligheten, finnes det også eksempler på Bidens humor som er hentet fra det virkelige liv.

Under den årlige Gridiron Club-middagen, talte Biden i mars til et samlet pressekorps i Washington. Ifølge Politico sa han blant annet dette:

«Vi har faktisk mye til felles. I likhet med dere, står også jeg uten jobb om et år. Og - sånn som dere - tenker jeg på hva jeg skal gjøre da. Jeg har faktisk tenkt på å starte et morgenprogram. Invitere interessante mennesker. Snakke om dagens problemer. Jeg har allerede tenkt ut et fengende navn - 'Morning Joe'. Jeg bare tuller. Hvorfor i helvete vil noen se på et prorgam som heter 'Morning Joe'?».

Hundretusenvis av mennesker har den siste uka lest, delt og ledd av Biden og Obama. Under finner du noen av de mest populære memene: