Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsikres for flere millioner

- Da det stormet som verst rundt Kværner rådet flere meg til å sette huset på kona! sier Åsmund Knutsen, ansattevalgt medlem i Kværner-styret. Bare halvparten av norske styrer er forsikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vet at han er forsikret og er innforstått med at han som styremedlem hefter med hele sin personlige formue. Men verken Knutsen eller kollega Rolf Utgård i Kværner-styret husker i farten hvor stor forsikringssum de har.

- Jeg hadde nok av andre ting å tenke på i fjor høst, så nei, jeg gjorde ikke noe med huset, sier Knutsen.

- Jeg bilr stadig minnet om mitt styreansvar i Kværner, men jeg går ikke rundt og tenker på forsikring, sier Utgård.

Han vet han kan bli stilt økonomisk ansvarlig, men mener styreforsikring uansett betyr lite i den store sammenhengen rundt Kværner, tatt i betraktning størrelsen på selskapet og beløpene det eventuelt ville ha vært snakk om.

Utgård vil uansett ikke at ansattevalgte representanter skal være B-medlemmer av et styre med mindre ansvar og plikter

- Våkn opp!

Vel halvparten av styrene i norske børsnoterte selskaper har tegnet tabbeforsikring. I Sverige er andelen derimot over 90 prosent.

- Norske børsnoterte selskaper har ikke vært så internasjonalt orienterte som de svenske, og ikke fanget opp trender og risiko i samme grad. Dessuten har vi i Norge ikke hatt de store erstatningssakene så langt, sier Selvik, som forsker på styrearbeid ved Norges Handelshøyskole.

- Våkn opp! Klimaet blir hardere også i Norge, og norske styremedlemmer kommer ikke utenom forsikring, advarer Selvik.

Et tresifret millionkrav kan ruinere flere av de saksøkte dersom bostyret i Enitel skulle nå fram med sitt søksmål. Styreforsikringen er på 50 millioner kroner. Resten må eventuelt dekkes inn av styremedlemmene og ledelsen selv.

Et styreverv er personlig, og ansvaret er individuelt. Styret har plikt til å forvalte selskapets ressurser på en fornuftig måte, og kan bli holdt erstatningspliktig dersom det blir funnet skyldig i å ha opptrådt uaktsomt eller svikefullt.

Styremedlemmet hefter med hele sin personlige formue og kan bli erstatningsansvarlig overfor aksjonærer, kreditorer og kontraktspartnere.

God butikk

Pågangen etter ansvarsforsikringer har tatt av betraktelig, særlig etter Enitel-saken, bekrefter assisterende direktør Ken Frode Svean i AIG (American International Group), som har omkring halvparten av dette markedet i Norge.

- Fortsatt er det mange selskaper som ikke har tatt ut slik forsikring, men det vil nok endre seg med tida, mener han.

AIG har flere erstatningssaker i millionklassen verserende for norske selskaper både i og utenfor Norge.

Millionklassen

Den nye aksjeloven som trådte i kraft for tre år siden, gjør sitt til at flere styrer vil forsikres. Loven gjør det enklere å bedømme om et styre har overtrådt lovbestemte plikter. Da kan veien til et erstatningssøksmål fra misfornøyde kreditorer og aksjonærer bli kort.

If anbefaler vanligvis styrene å forsikre seg for mer enn ti millioner kroner:

- 96,5 prosent av styreforsikringene har en forsikringssum under 25 millioner kroner. Hos 1,1 prosent er forsikringssummen 50- 100 millioner kroner, opplyser avdelingsleder Espen Skancke.

Ifølge AIG er forsikringssummen for styrer i børsnoterte selskaper fra fem millioner kroner og oppover.

OPPTATT AV BEDRIFTEN: Åsmund Knutsen (t.v.) er ansattevalgt medlem i Kværner-styret. Men da det stormet som verst rundt bedriften, var det ikke det personlige økonomiske ansvaret som opptok ham og kollega Rolf Utgård mest.
Hele Norges coronakart