Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsikring og likestilling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingen gjelder ikke i forsikringsverdenen. Det kan slås fast etter at NRK har foretatt en ringerunde blant de sju største forsikringsselskapene her i landet. Undersøkelsen viser at samtlige selskaper opererer med en premie på uføreforsikring for kvinner som er nesten det dobbelte av hva menn må ut med for akkurat samme type forsikring. I det mest ekstreme tilfellet er forskjellen i årspremie på hele 85 prosent. Selskapene forklarer dette med at kvinner blir oftere uføre, og at de statistisk sett lever lengre enn menn. Og næringens grunnsetning er: Premien gjenspeiler risikoen.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er minst like klar i sin kritikk av denne praksisen fra forsikringsselskapenes side: Den er i strid med alt likestillingsloven baserer seg på. Det skal ikke gjøres forskjell på kvinner og menn ut fra kjønn. Ombudet viser dessuten til et rykende ferskt EU- direktiv som kan bety slutten på forsikringsselskapenes forskjellsbehandling. Direktivet slår fast at kvinner og menn skal behandles likt ved kjøp av varer og tjenester. EU har sett nærmere på beregningene av risiko i forbindelse med forsikringer og kommet fram til at kjønn ikke er noen avgjørende faktor ved beregning av risiko for bl.a. uføreforsikring, fordi det ikke sier noe om individuell risiko.

NRKs undersøkelse avdekker igjen hvordan forsikringsselskapene har frikoplet seg fra det solidariske forsikringsprinsippet og i stedet låst seg fast i en nærmest rendyrket kommersiell tenkning. Gjennom sin opptatthet av å hanke inn mest mulig premiekroner for minst mulig risiko, har de også blitt en av overvåkingssamfunnets beste kunder. I dette samfunnet er informasjon om hver enkelt av oss tilgjengelig i et skremmende omfang, en informasjon som bearbeides og finsiktes til mange formål, ikke minst kommersielle. Finansnæringen bør gå noen selvransakende runder internt, og Norge bør legge det omtalte EU-direktivet inn i norsk lovgivning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media