Forsikringsselskap advarer kunder om store nedbørsmengder

Slutt på finværet i Sør-Norge.

FLOM I SØR: Flere hus i Vinje ble i går er rammet av oversvømmelse av elva Sagabekken i Edland. Neste uke er det ventet store nedbørsmengder på sør- og østlandet.
Foto: Alexander Lehmann / TA / NTB scanpix
FLOM I SØR: Flere hus i Vinje ble i går er rammet av oversvømmelse av elva Sagabekken i Edland. Neste uke er det ventet store nedbørsmengder på sør- og østlandet. Foto: Alexander Lehmann / TA / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagene med solskinn og sommer- temperaturer går mot slutten i Sør-Norge. Nå kommer regnbygene igjen innover landet - og det blir kaldere.

- På Østlandet ser det vel ut til at tampen på pinsen ikke blir så bra som resten. Det er ventet inn litt mer skyer i morgen og nedbør i form av regn og regnbyger, sier vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, Per Egil Haga, til Dagbladet.

I dag har det vært rundt 25 varmegrader på Østlandet, men allerede i morgen blir det betydelig kaldere, rundt 20 grader, og temperaturene vil synke ytterligere utover i uka som kommer. Enkelte steder vil det bli ned mot ti grader de kommende dagene.

Regn, regn, regn - Det ser ut til at det blir mer lavtrykksdominert vær utover i uka, med regn og regnbyger, og det kan nok se ut til at det også stedvis kan komme mye nedbør her på Østlandet, sier Haga.

- Lavtrykket ser ut til å komme sørfra og utvikler seg i våre områder, legger han til.

Også resten av Sør-Norge, Vestlandet og Trøndelag blir preget av en kjøligere værtype videre framover, med perioder med regn og regnbyger.

Flomvarsel I går ble to eneboliger isolert etter en flom i Vinje kommune i Telemark, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom i store deler av Midt- og Sør-Norge de nærmeste dagene.

«Det er stor vannføring i vassdrag i Sør-Norge der det er snø i store deler av nedbørfeltet. Det ventes høye temperaturer, også i fjellet, de nærmeste dagene, og det ventes fortsatt stor vannføring i fjellområdene i Sør-Norge som følge av snøsmelting. Regnbyger på Østlandet de kommende døgn kan føre til vannføringsøkning også i områder uten snø,» skriver NVE på sine nettsider.

Advarte kundene I dag sendte også forsikringsselskapet Gjensidige ut en tekstmelding til sine rundt 400 000 kunder, hvor de advarer om store nedbørsmengder til uka.

- Vi ønsker å gi en merverdi til kundene, og skadeforebygging har i alle generasjoner vært ett av hovedoppmerksomhetsområdene våre, sier sier informasjonssjef i Gjensidige skadeforsikring, Bjarne Aani Rysstad, til Dagbladet.

- Vi håper dette kan være et element som gjør folk oppmerksomme på om det er noe de for eksempel bør passe på eller ta opp av kjelleren. De fleste følger med på værmeldingen, men når du får en SMS på mobilen, gjør det at du kanskje tenker deg ekstra grundig om.

EN SMAK AV SOMMER: I dag var det 25 grader i Oslo, men dette er siste dag med sol og sommertemperaturer i hovedstaden på en stund.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
EN SMAK AV SOMMER: I dag var det 25 grader i Oslo, men dette er siste dag med sol og sommertemperaturer i hovedstaden på en stund. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Rysstad råder folk til å være ekstra oppmerksom på kjelleren når det regner mye, og løfte ting av verdi opp fra kjellergulvet.

Fint i nord Dette trenger innbyggerne nord i landet foreløpig ikke å bry seg stort om.

- For den nordligste landsdelen ser det ut til at det skal bli en forholdsvis fin værtype, i hvert fall nord for Vestfjorden, sier Haga, og legger til at det ser ut til å bli ganske tørt vør i de nordlige landsdelene også videre utover, sier meteorolog Per Egil Haga.

Mot neste helg kan det muligens også bli litt bedre vær i Sør-Norge.

- Det ser vel ut til at vi kanskje går mot en litt varmere værtype mot helga også her. Så det veldig kjølige været varer ikke så lenge, selv om vi ikke får like fint vær som vi har hatt nå i helga, sier Haga.