Forsikringsselskap frykter storflom

Værforholdene og snømengden i år kan minne om situasjonen i 1995, da det ble storflom, advarer SpareBank 1 Forsikring.

FRYKTER FLOM: Værforholdene og snømengden i år kan minne om situasjonen i 1995, da det ble storflom, advarer SpareBank 1 Forsikring. Arkivfoto: Scanpix
FRYKTER FLOM: Værforholdene og snømengden i år kan minne om situasjonen i 1995, da det ble storflom, advarer SpareBank 1 Forsikring. Arkivfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Årets vinter kan gi store vannmengder, spesielt om våren blir som i 1995. Forsikringsselskapene oppfordrer folk til å folk gjøre sine forberedelser.

– Vi er forberedt på å ta imot flere skader enn vanlig fra april og utover mot sommeren, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Snømengder gir bekymring

Det store faremomentet er de store snømengdene, særlig i Gudbrandsdalen, Hedmark, Telemark og Agder-fylkene. Mange steder er det like mye snø som i 1995 og 1988.

– Nå ser det ut til at det blir kaldt til langt ut i april flere steder i landet. I 1995 holdt kulden seg helt ut i mai før varme og mye nedbør førte til stor flom og omfattende skader spesielt i vassdragene på Østlandet, sier Therese Nielsen.

Rådet fra forsikringsselskapene er blant annet å sørge for at avløp er åpne og ikke frosset igjen.

Vårflom-fare i sør

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har allerede gått ut med oppfordring om å gjøre forebyggende tiltak.

– Basert på årets snømengder er det større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Sør-Norge, sier Inger Karin Engen hydrolog og flomvarsler i NVE.

Dette gjelder både for store vassdrag som drenerer fjellområder i Sør-Norge, og for lavereliggende områder på Sør- og Østlandet.

Allerede nå tappes flomutsatte Mjøsa for vann. Det opplyste Hans-Christian Udnæs, avdelingsleder for vassdragsdriften i Glommens og Laagens Brukseierforening, nylig til Nationen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer