Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsikringsselskap frykter storflom

Værforholdene og snømengden i år kan minne om situasjonen i 1995, da det ble storflom, advarer SpareBank 1 Forsikring.

FRYKTER FLOM: Værforholdene og snømengden i år kan minne om situasjonen i 1995, da det ble storflom, advarer SpareBank 1 Forsikring. Arkivfoto: Scanpix
FRYKTER FLOM: Værforholdene og snømengden i år kan minne om situasjonen i 1995, da det ble storflom, advarer SpareBank 1 Forsikring. Arkivfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets vinter kan gi store vannmengder, spesielt om våren blir som i 1995. Forsikringsselskapene oppfordrer folk til å folk gjøre sine forberedelser.

– Vi er forberedt på å ta imot flere skader enn vanlig fra april og utover mot sommeren, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Snømengder gir bekymring

Det store faremomentet er de store snømengdene, særlig i Gudbrandsdalen, Hedmark, Telemark og Agder-fylkene. Mange steder er det like mye snø som i 1995 og 1988.

– Nå ser det ut til at det blir kaldt til langt ut i april flere steder i landet. I 1995 holdt kulden seg helt ut i mai før varme og mye nedbør førte til stor flom og omfattende skader spesielt i vassdragene på Østlandet, sier Therese Nielsen.

Rådet fra forsikringsselskapene er blant annet å sørge for at avløp er åpne og ikke frosset igjen.

Vårflom-fare i sør

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har allerede gått ut med oppfordring om å gjøre forebyggende tiltak.

– Basert på årets snømengder er det større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Sør-Norge, sier Inger Karin Engen hydrolog og flomvarsler i NVE.

Dette gjelder både for store vassdrag som drenerer fjellområder i Sør-Norge, og for lavereliggende områder på Sør- og Østlandet.

Allerede nå tappes flomutsatte Mjøsa for vann. Det opplyste Hans-Christian Udnæs, avdelingsleder for vassdragsdriften i Glommens og Laagens Brukseierforening, nylig til Nationen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling