Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsikringsselskapene utnytter foreldres frykt

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) går til frontalangrep på bransjens fryktretorikk.

KATTA I SEKKEN: - Folk kjøper katta i sekken, sier helseminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet. Foto: STEINAR BUHOLM
KATTA I SEKKEN: - Folk kjøper katta i sekken, sier helseminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Folk kjøper katta i sekken, sier helseminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

I dag fortalte Dagbladet om den eksplosive veksten i private helseforsikringer, en seksdobling siden 2003. En stor andel av økningen er ulykkes- og sykdomsforsikringer for barn. En viktig del av pakkene er at forsikringen dekker behandlingsutgifter ved ulykke.

Helsekø og frykt
Nå tar helseministeren et oppgjør med forsikringsselskapenes profittering på folks frykt og uvitenhet om det offentlige helsevesenet.

Forsikringsselskapene skremmer med lange helsekøer for å selge sine produkter. «Vi vet at 230.000 nordmenn står i helsekø» og «Du er aldri så alene som når du er syk», reklamerer den største aktøren, Vertikal helseassistanse, med.

De har opplevd en eventyrlig økning de siste årene. Bare fra 2007 til 2009 økte antall forsikrede i dette selskapet fra 47 291 til 72 234.

- Jeg vil ikke kalle det for villedende markedsføring. Det får andre offentlige instanser ta seg av. Men hvis forsikrings- selskapene sprer inntrykket av at folk ikke får den hjelpen de har krav på, så er det feil, sier helseministeren.

Tall som Dagbladet presenterte i dag viser at det er en tillitskrise - én av tre er «ganske» eller i «svært stor grad» bekymret for at helsevesenet skal svikte.

- Utnytter foreldre
- Dette er som å selge sand i Sahara, det er helt uforståelig at folk vil velge en behandlingsforsikring for barn, selv om jeg selvfølgelig respekterer deres valg, sier Hanssen.

Selv har han ikke forsikret sine barn og reagerer på selskapenes aggressive markedsføring av slike produkter.

- Forsikringsselskapene utnytter foreldres frykt for at det skal skje noe med barna deres, sier Hanssen om selskapenes voldsomme reklamekampanjer de siste årene.

TIKKENDE BOMBE?: — Uten helsekøene og folks mistro til helsevesenet hadde vi nok ikke hatt det samme markedet, innrømmer medisinsk direktør i Vertikal helseassistanse, Vidar Arnulf, til Dagbladet. Professor Steinar Westin mener forsikringsselskapene er en tikkende bombe under det norske helsevesen. Foto: JOHN T. PEDERSEN.
TIKKENDE BOMBE?: — Uten helsekøene og folks mistro til helsevesenet hadde vi nok ikke hatt det samme markedet, innrømmer medisinsk direktør i Vertikal helseassistanse, Vidar Arnulf, til Dagbladet. Professor Steinar Westin mener forsikringsselskapene er en tikkende bombe under det norske helsevesen. Foto: JOHN T. PEDERSEN. Vis mer

- Kjøp frukt og treningskort
I mange av reklamene er barn aktører eller i målgruppen. Blant de øvrige forsikringene er økningen enorm i bedriftsmarkedet, der ansatte tilbys helseforsikring av sjefen.

- Jeg tror det er helt andre ting sjefene bør gjøre for de ansatte enn å gi dem en forsikring som i stor grad gjør det fritt sykehusvalg allerede sørger for, nemlig rask behandling.

- Sørg for sunne og subsidierte kantiner, kort på helsestudio og sosiale arrangementer som gleder folk, er helseministerens oppfordring til norske bedriftsledere.

Tuller bort penger
- Bedriftsledere som er kostnadseffektive vil ikke tulle bort penger på helseforsikringer, er Hanssens kommentar til at 85 prosent har sin private helseforsikring gjennom jobben.

Helse-Hanssen deler professor i sosialmedisin Steinar Westin bekymringer for at helseforsikringene fører til et klassedelt helsevesen.

FRYKTER KLASSESKILLE: - Vi risikerer å få et samfunn hvor vi prioriterer de rikeste og de friskeste. Hvor det er lommeboka som bestemmer hva slags hjelp man får, sier professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Westin til Dagbladet. Foto: NED ALLEY
FRYKTER KLASSESKILLE: - Vi risikerer å få et samfunn hvor vi prioriterer de rikeste og de friskeste. Hvor det er lommeboka som bestemmer hva slags hjelp man får, sier professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Westin til Dagbladet. Foto: NED ALLEY Vis mer

- Slike forsikringer fører Norge i feil retning. Vi vil at norsk helsevesen skal behandle dem som trenger det mest først, ikke dem som betaler mest, sier Hanssen.

Allikevel vil han ikke forby private selskaper å tilby de etterspurte produktene.

- Vi vil ikke ha et totalitært samfunn og jeg er usikker på om det lar seg gjøre innenfor EØS-lovgivningen, sier helseministeren.

Vil ikke moralisere
- Hvordan vil dere da gjøre det overflødig å tegne en slik forsikring og benytte seg av private institusjoner?

- Vi må satse på de offentlige sykehusene og i større grad kommunenes helsetilbud gjør at de private tilbudene ikke vokser videre.

Politikere kjøper seg private løsninger for å unngå å vente i køene de selv er ansvarlig for, det viser en ringerunde Dagbladet gjorde til partilederne. Dette gjelder blant annet regjeringens egen Liv Signe Navarsete (Sp)

- UNDERGRAVER IKKE: — Vi undergraver ikke det offentlige helsetilbudet. Vi sikrer bare folk raskere og bedre behandling, sier Vidar Arnulf. Foto: JOHN T. PEDERSEN
- UNDERGRAVER IKKE: — Vi undergraver ikke det offentlige helsetilbudet. Vi sikrer bare folk raskere og bedre behandling, sier Vidar Arnulf. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Er det dobbelmoralsk av politikere å mene dette når man tar i bruk private klinikker samtidig som helsekøene vokser?

- Nei, vi er også ansvarlige for at de private alternativene finnes, innrømmer Hanssen, som ikke vil moralisere over enkeltmenneskers valg av behandlingssted.

Tjener på kø og mistro
Forsikringsselskapene selv innrømmer at dagens helsepolitikk gjør at forretningene går bedre.

- Uten helsekøene og folks mistro til helsevesenet hadde vi nok ikke hatt det samme markedet, sier medisinsk direktør i Vertikal helseassistanse, Vidar Arnulf, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling