Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsikringsselskapet har aldri sett liknende: Advarer om voldtekter på greske partyøyer

Fire unge, norske jenter har anmeldt voldtekter i Hellas i juli.

FESTER: I sommer har det vært stort fokus på unge, norske tenåringers festing i i Syden. Nå slår forsikringsselskap alarm om voldtekter. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
FESTER: I sommer har det vært stort fokus på unge, norske tenåringers festing i i Syden. Nå slår forsikringsselskap alarm om voldtekter. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har Europeiske Reiseforsikring fått meldt inn fire voldtekter av unge, norske jenter i Hellas. Alle sakene har likhetstrekk, og Europeiske har aldri tidligere sett en slik konsentrasjon av anmeldte voldtekter.

- Vi velger nå å si ifra om dette, da vi mener vi har et ansvar for å fortelle om en slik alvorlig utvikling, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Partyøyer

- Det kan være tilfeldig at dette skjer samtidig med alt vi sett i media om festkulturen på de greske øyene, men det er like fullt informasjon som bør fram, sier han.

Berge ønsker ikke å fortelle spesifikt hvilke øyer det er, fordi forsikringsselskapet ikke ønsker å kompromittere jentene det er snakk om. Likevel bekrefter han at det har skjedd på de kjente partyøyene.

Hvert år får forsikringsselskapet meldt inn voldtekter, men de har aldri fått det i et slikt omfang, på så kort tid og fra bare ett land.

- I fjor fikk vi meldt inn fire voldtekter, men da var det over hele verden, hele året. I år har det vært fire stykker i løpet av de tre siste ukene i juli. Det betyr at dette er ganske uvanlig, sier Berge.

Store alkoholinntak

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med overlege ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus, Gudrun Høiseth, angående norsk ungdoms festing i Syden.

- Det er mye trøbbel relatert til store alkoholinntak, noe som ofte forekommer på sydenturer som dette. For guttas del er faren med den økende promillen ran, overfall og slåssing. Voldtekter, eller sovevoldtekter, er ofte skrekkeksempelet for jentenes del, sa Høiseth.

- Alvorlig utvikling

Alle de fire norske jentene er i slutten av tenåra. Jentene er tatt vare på og får støtte og oppfølging.

- Det er en veldig alvorlig utvikling, sier Berge.

Han understreker at dette ikke bare gjelder jenter som har vært på russeturer, men at fellestrekket er partyøyene.

- De var ikke nødvendigvis på ferie for å feste, men det har skjedd i forbindelse med bybesøk og diskotek.

Det er delvis uklare hendelsesforløp rundt hendelsene.

- Dette minner oss om at det skjer svært alvorlige ting på disse partystedene. Det er derfor viktig at alle som beveger seg ut i dette nattelivet også er klar over at ikke alle vil dem vel, sier Berge.

Ta forholdsregler

Berges råd til alle som reiser til slike steder, er å ikke være naiv og huske at det ikke er alle som vil deg vell.

- Det er innmari viktig å reise med andre og ta vare på hverandre underveis. Det er jo av og til ikke nok, det kan fortsatt gå galt. For de aller fleste som er på sånne turer går det bra, men vi har tilfeller som dette. Her må en ta større forholdsregler. Gjør gode avtaler og ikke gå hjem fra byen alene.

Om man skulle bli utsatt for alvorlige hendelser, som voldtekt, vil det første kontaktpunktet ofte være foreldre, så blir forsikringsselskapet kontaktet.

RUSS 2019: Det var vill festing og topp stemning når Dagbladet fulgte neste års russ på Kos. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Les om ville fester, slåsskamper og sex her: https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-drikker-alt-vi-kommer-over/69915148 Vis mer

- Uavhengig av hva som har skjedd, gjør vi det vi kan for å bistå dem, enten de får hjelp lokalt eller ønsker å bli fraktet hjem så fort som mulig. Det er litt individuelt, men vi prøver å gjøre det vi kan slik at de blir ivaretatt best mulig, sier Berge.

Han forteller at forsikringsselskapet oppfordrer til anmeldelse av voldtekter, men krever det ikke.

Forebyggende behandling mot hiv

En annen uheldig utvikling i Hellas er at det har vært vanskelig å få forebyggende behandling mot hiv etter de anmeldte voldtektene. I Norge og de fleste vestlige land får du automatisk slik behandling etter en voldtekt.

- I år har dette vært vanskelig i Hellas. Noen steder sier sykehusene de ikke har medisinen, mens andre igjen ikke gir det med mindre politiet ber dem om å gjøre det, sier informasjonsdirektøren i If og Europeiske.